L’advocat de Turull demana que els jutges ‘facin de jutges’

Jordi Pina ha acusat a la fiscalía d’evitar que el judici pel Procés es faci a Catalunya

Societat, Política

Turull, en primer terme, entre Sànchez i Rull. En segon terme, a la bancada de la defensa, el seu advocat, Jordi Pina (segon per l'esquerra)
Turull, en primer terme, entre Sànchez i Rull. En segon terme, a la bancada de la defensa, el seu advocat, Jordi Pina (segon per l'esquerra) | Pool EFE

Parets del VallèsACN

Jordi Pina, advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha estat un dels primers a intervenir al judici pel Procés que s’ha iniciat aquest dimarts al matí al Tribunal Suprem. I ho ha fet en una intervenció en la qual ha reclamat als jutges que “facin de jutges, no de salvadors de la pàtria".

Pina s'ha referit així a la carta que va enviar el president del Suprem, Carlos Lesmes, al magistrat instructor del jutjat número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Suñer, quan va morir i on li reconeixia haver "canviat el rumb de la història". "Semblaria que els magistrats estan per defensar la unitat d'Espanya perquè sinó és impossible d'entendre les frases", ha manifestat. Afegint que la causa es "nodreix" de la investigació que va fer el jutjat d'instrucció de Barcelona i que és "preocupant" que Lesmes s'hi adrecés amb aquells termes.

A més, ha acusat la fiscalia d'evitar que el cas es jutgi a Catalunya, recordant que la setmana passada el fiscal del cas Trapero, Pedro Rubira, va qüestionar a l'Audiència Nacional la "imparcialitat i la serenitat" dels tribunals catalans per jutjar els fets. Segons Pina, aquest fet serveix per "obtenir més llum" del per què no s'ha volgut enviar la causa a Catalunya: "El ministeri fiscal ha canviat el criteri general sobre la ubiqüitat d'on s'ha de jutjar el cas", ha exposat.

Vulneració de drets fonamentals

Com han fet altres advocats, el lletrat ha exposat que el judici suposa la vulneració de diversos drets fonamentals, com el de la tutela judicial efectiva o a un jutge imparcial. També ha criticat que quatre dels magistrats van formar part de la sala que va admetre a tràmit la querella inicial de la fiscalia general i els acusa "d'estar contaminats" i, per tant, demana que s'apartin del cas. Entre ells, el president del tribunal, Manuel Marchena.

També ha advertit que si no se'ls permet la traducció simultània al català s'estarà produint una "discriminació lingüística" i ha lamentat que el judici ha arrencat sense que tingui en la seva disposició tots els documents acceptats pel tribunal com a prova.

A més, també ha parlat de la vulneració al dret a la defensa i a un judici amb totes les garanties. Ha argumentat que es vulnera pel fet d'estar en presó preventiva i que això dificulta la preparació del judici i ha exposat que a Soto del Real se'ls han retingut durant diversos dies els ordinadors.

El lletrat ha demanat al tribunal que resolgui les qüestions prèvies ara i que no s'esperi a fer-ho en sentència.

Edicions locals