'A la porta del Suprem he passat por'

El testimoni d'una veïna de Parets que ha viscut en directe el començament del judici a Madrid

Societat, Política

Imatge d'aquest matí a una de les cantonades properes al Tribunal Suprem
Imatge d'aquest matí a una de les cantonades properes al Tribunal Suprem | M.G.

Parets del VallèsJaume Ribell

M. G. és una veïna de Parets que aquest dimarts 12 es trobava circumstancialment a Madrid. Hi tenia una reunió laboral, però al saber que coincidiria amb l'inici del judici, va decidir canviar l'hora del tren per anar-hi més aviat i poder ser-hi quan els acusats i els seus familiars arribessin a les portes del Tribunal Suprem.

Identificada amb la causa independentista, i aprofitant que seria a Madrid el mateix dia que començava un procediment judicial que es pot allargar durant diversos mesos, volia donar-los-hi suport en persona. Per això tan bon punt ha arribat a l'estació d'Atocha, ha agafat un taxi i ha dit: "Cap al Suprem. Però el conductor m'ha dit que no s'hi podia arribar, perquè tots els carrers del voltant estaven tallats", relata.

Així que el taxista l'ha deixat al punt més proper possible. Ha arribat just a les 10.00, hora a la qual estava previst que comencés el judici, cosa que no ha passat fins vint minuts més tard precisament per l'aglomeració que hi havia a la porta. "Ni els familiars podien passar. No n'hem pogut veure cap. Els agents només deixaven passar a qui portava acreditació. I estava ple de furgones policials. Però ple".

Cosa que "per altra banda ja em sembla bé, perquè hi havia un grup que feia por. No sé exactament de quin grup eren -es refereix a la concentració convocada per l'Hogar Social de Madrid-, però no havia vist mai gent tan violenta. No paraven de proferir insults cap als presos. De debò que he passat por. Si haguessin pogut arribar a ells, no sé què hauria passat...". Per això, entre d'altres motius, prefereix que es publiquin només les seves inicials. "Perquè hi ha gent molt perillosa", afirma.

"Estava tot ple de policia per tot arreu –continua-, i quan he vist estelades i senyeres, cap allà que he anat". Aleshores ha pogut veure a polítics com Jordi Tardà, Albano Dante Fachin o Gabriel Rufián, que volien ser allà abans de la sessió del Congrés on també avui dimarts es debatien els pressupostos. Fins que la policia "ens ha anat arraconant. Així que m'he enganxat a un grup de periodistes. He pensat que allà no pendria mal. Molts eren extrangers i estaven al·lucinant... Fins que ens han fet marxar i és el que hem fet, perquè a més jo havia d'anar a la reunió de feina".

Ho explica tot durant el trajecte de tornada a Barcelona on, quan arribi, anirà a la manifestació convocada aquest mateix vespre a plaça Catalunya.

Edicions locals