'No és igual que t'ho digui un metge, que algú que ha passat pel mateix'

Es tanca el programa Pacient Expert que ha organitzat l'Institut Català de la Salut al CAP de Parets

Societat

(D'Esq. a dreta) Prisca Villaescusa, Jesús Ferrer, Paloma Conde i Carmina Rodríguez.
(D'Esq. a dreta) Prisca Villaescusa, Jesús Ferrer, Paloma Conde i Carmina Rodríguez.

Parets del VallèsJaume Ribell

Des de l'any 2006, l'Institut Català de la Salut (ICS) va posar en marxa el programa Pacient Expert a ambulatoris de tota Catalunya. Ara, s'acaba de tancar el que s'ha dut a terme al CAP de Parets, i que ha tractat sobre la diabetis.

Jesús Ferrer, de 69 anys i de Mollet, en fa més de 20 que pateix la malaltia. "Ben bé des dels 45", recorda. Aleshores, ell sabia molt poc sobre la diabetis que l'hi havien diagnosticat. Però de mica en mica, amb el temps i l'experiència pròpia, en va anar aprenent cada cop més. Tant que ja s'ha convertit en un 'pacient expert' en aquesta patologia. Per això ja feia 3 anys que es dedicava a explicar-la als centres d'assistència primària de Mollet. "I quan em van oferir venir a fer-ho al de Parets, vaig venir encantat", explica des d'una sala del mateix CAP paretà.

Qui li va oferir va ser Carmina Rodríguez, coordinadora d'aquest programa al Vallès Oriental. "Era un sistema que ja funcionava amb èxit a Anglaterra, i es va pensar a aplicar-lo aquí", relata. "Es tractava d'un model diferent de la relació entre metge i pacient. Perquè de vegades, no és el mateix que t'ho digui un metge que no algú que ha passat pel mateix que tu. Els professionals tenim la informació, però no l'experiència en primera persona. Per això és important el tracte entre iguals, que els mateixos pacients comparteixin en grup com porten la seva malaltia, especialment en els casos de les cròniques. I aquí hi juguen un paper molt important tots els professionals de salut".

Així es va començar implantant el programa a ambulatoris de Barcelona a pacients amb insuficiència cardíaca, i després es va anant ampliant a altres patologies i a més territori. En el cas de Parets, han sigut 8 pacients, inclòs el mateix Jesús, els que han seguit les 9 sessions setmanals d'una hora i mitja cadascuna que s'han fet. I l'experiència "és molt enriquidora. La gent parla, comparteix... I és important perquè quant et diuen que tens una malaltia que t'acompanyarà tota la vida, al principi és molt dur. Però amb el temps veus que pots tenir una molt bona qualitat de vida". I ho diu per pròpia experiència.

Per aconseguir-ho calen tres coses bàsiques, afirma: "Una alimentació equilibrada, exercici físic i la medicació. No serveix de res portar uns hàbits saludables si no et prens les pastilles. Al metge sempre se l'hi ha de fer cas", recorda. Però el metge no sempre hi és davant. Per exemple, com quan anem de compres: "Jo ara miro sempre les etiquetes de tots els aliments, o de les aigües minerals. Una cosa que abans no feia mai".

Resultats comprovats

"Al pacient expert se l'hi dóna un manual, una guia, que és la que serveix per introduir cada sessió durant la primera mitja hora. Durant l'hora següent, ja són els mateixos pacients els qui interactuen entre ells. I això els genera confiança, autoestima... I és molt important per evitar complicacions i aprendre a autogestionar-se quan el metge no és davant", apunta Paloma Conde, referent del programa al CAP Parets.

I el fet que demostra que el resultat és positiu és que "cap dels set participants al programa han fallat a cap sessió. I és molt difícil que els pacients segueixin tot un programa, de principi a fi", assegura Prisca Villaescusa, tècnica en cures i auxiliar d'infermeria (TCAI) del mateix CAP. "Nosaltres allà només fem d'observadores. Només intervenim si cal en alguna qüestió mèdica, però a part d'això ens limitem a prendre nota i després analitzem les reunions".

Això el converteix en un programa en progrés continu, ja que "els dubtes que sorgeixen en una sessió, es tracten a la següent". I no només això, sinó que es fa un seguiment posterior: es farà encara una sessió d'aquí a sis mesos, i una altra més d'aquí a dotze. Perquè "ja en quant acaben les sessions, els pacients t'asseguren que han millorat els seus hàbits i han notat la millora. Però així podem avaluar si s'han aconseguit els objectius, i els fets ens demostren que un any després, els resultats funcionen", conclou Rodríguez.

Encara no hi ha calendari sobre una nova edició del programa Pacient Expert al CAP de Parets, però està previst que tingui continuïtat.

Edicions locals