Una cooperativa d'habitatge vol ocupar les cases buides de Gallecs

El molletà Pol Ansó és el president d'Omplim els buits, que aposta per rehabilitar els immobles per disposar de lloguers assequibles

Societat

Pol Ansó davant de Can Cruz, una de les cases de les quals Omplim els buits vol disposar
Pol Ansó davant de Can Cruz, una de les cases de les quals Omplim els buits vol disposar | S.C.

Sergio Carrillo

En els darrers mesos s'ha creat una cooperativa d'habitatge –Omplim els buits– que, entre altres objectius, pretén ocupar les cases buides de Gallecs. Es tracta d'una iniciativa sorgida de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i que presideix el molletà Pol Ansó.

La tasca de l'empresa seria buscar habitatges buits, valorar el cost de la rehabilitació –si estan en molt mal estat, es desestimaran–, aprovar la cessió del propietari a la cooperativa, rehabilitar les cases i, per últim, quan ja estiguin en condicions per viure-hi, crear un grup d'interessats que decidirà en assemblea els criteris i barems a complir per entrar-hi com a llogater.

En el cas de Gallecs, les tres cases de les quals Omplim els buits vol disposar per a la primera prova pilot al territori baixvallesà són les molletanes Can Xalet i Can Cruz –aquesta darrera probablement es destinaria a serveis– i Can Banús, a Santa Perpètua de Mogoda.

Segons explica Ansó, la cooperativa ja ha fet "una proposta molt bàsica a l'INCASÒL (Institut Català del Sòl)", propietari dels tres habitatges, perquè els cedeixin les cases. A canvi, Omplim els buits s'encarregaria de la rehabilitació i passats els anys de la cessió es retornarien les cases "en perfecte estat" a l'INCASÒL. I, de moment, l'empresa pública del sòl "ens ha informat que els interessa la proposta", diu el president d'Omplim els buits. El problema d'aquestes cases és que l'INCASÒL "té patrimoni a Gallecs que no veuen molt clar com arreglar".

Can Xalet, una altra de les cases buides de Gallecs que vol la cooperativa

Així que quan l'interès de l'INCASÒL es converteixi en un contracte signat per cedir els tres habitatges, es crearà un grup local d'Omplim els buits a Gallecs per cercar els llogaters. Aquests, però, hauran de seguir el Pla Especial de Gallecs, i això vol dir que "han de ser veïns implicats capaços de crear una explotació que garanteixi la sostenibilitat econòmica i mediambiental", diu Ansó.

Si aquesta cooperativa d'habitatge vol aterrar a Gallecs, és principalment per solucionar dos grans problemes de la zona. Per una banda, "no volem que s'enderroquin més habitatges a Gallecs, com s'ha fet els darrers 40 anys", apunta. I d'altra banda, "tenim un problema demogràfic: el 57% de la ciutadania de Gallecs, segons dades de l'Ajuntament de Mollet, són jubilats, i la majoria d'aquests tenen més de 80 anys", afegeix el president de la cooperativa. D'aquesta manera, "es preveu que a curt-mitjà termini aniran quedant cases buides i Gallecs necessitarà un repoblament".

I Ansó no té cap dubte que "el model cooperatiu és la millor garantia" per encarar aquestes situacions.

Lloguers assequibles

Més enllà de la iniciativa a Gallecs, Omplim els buits va començar al gener a treballar en la seva primera prova pilot, a Cardedeu. I paral·lelament també ha signat un conveni de cessió d'habitatges a Cabrils, i s'està treballant també per fer-ho a Rubí i Mataró, entre d'altres. "Al principi pensàvem a treballar amb propietaris privats, però la sorpresa ha estat que ens han trucat molts Ajuntaments interessats", assenyala Ansó.

El president també apunta que aquesta iniciativa pot ser una oportunitat, ja que "ens trobem amb propietaris que no lloguen per falta de diners per rehabilitar l'habitatge". Cedint l'immoble a la cooperativa, el propietari el recuperaria al cap d'uns anys en un estat òptim, a més de cobrar mensualment una part del lloguer, tot i que la xifra estaria per sota del preu de mercat. La resta dels diners que pagaran els llogaters aniran a pagar la gestió d'Omplim els buits i el crèdit concedit per Coop 57. Aquesta cooperativa aportarà fins a 5.000 euros per arreglar cada habitatge. A més, els propietaris tindran garantit que no hi haurà impagaments, gràcies al conveni d'Omplim els Buits amb l'asseguradora Atlantis.

Amb tot, Ansó assevera que el preu del lloguer d'un pis a Mollet, amb aquest model cooperatiu, "podria oscil·lar entre els 300 i 400 euros mensuals".

Edicions locals