Juzgado es compromet a facilitar el més aviat possible un espai per ubicar l'institut La Sínia

Però lamenta que el Govern no hagi presentat encara cap compromís de la partida pressupostària ni del calendari per a la construcció del nou equipament

Societat

L'actual institut La Sínia
L'actual institut La Sínia

La seu del Departament d'Educació de Barcelona va acollir dimarts una reunió entre el conseller Josep Bargalló i diversos representants polítics de l'Ajuntament de Parets –l'alcalde Francesc Juzgado, el regidor socialista Miquel Pérez, i els portaveus Jordi Seguer (Ara Parets ERC), Rosa Martí (NOPP) i Manuel Losada (Ciutadans)– per tractar la ubicació i la construcció del nou institut La Sínia. L'alcalde, Francesc Juzgado, que va viure la trobada amb "sensacions agredolces", afirma que "farem el pas de facilitar quan abans l'espai que reuneixi totes les condicions que ens van transmetre".

Tanmateix, lamenta que el Govern no hagi arrencat prèviament "un compromís de partida pressupostària i un calendari per a la construcció del nou institut". Sobre la cerca de l'espai més adient, Juzgado afegeix que "en tractar-se d'un tema de poble que afecta tant a docents, com a alumnes, familiars i futurs nous alumnes de tot el poble, considerem que caldria consultar-los".

L'alcalde també assegura que "per al govern socialista de Parets, l'educació és un pilar bàsic de la societat i una de les nostres prioritats des de sempre, i per això analitzarem alguna de les propostes que ens va comentar el conseller". I agraeix "que les forces polítiques anem de la mà per a trobar la millor solució per a les paretanes i els paretans".

Tot plegat sorgeix de la reunió que va demanar Juzgado per avançar i concretar un calendari per a la construcció de l'institut, en la qual "el conseller ens va reconèixer que la competència –de la construcció del nou institut– és de la Generalitat de Catalunya, i ens hem emplaçat amb els serveis tècnics territorials per avançar en aquesta línia".

"Una prioritat del Govern Català"

En aquest sentit, el conseller Josep Bargalló va dir que el nou edifici de la Sínia "és una prioritat del Govern Català que forma part d'un pla de construcció de nous equipaments educatius que hauria d'estar enllestit en un màxim de 7 anys". I va apuntar que "com més aviat es faci la cessió dels terrenys on s'ha de construir el nou institut, la Generalitat podrà concretar el calendari d'inici de les obres".

Bargalló també va assenyalar que el calendari d'inici de les obres de la Sínia es podria reduir si l'Ajuntament col·laborés assumint el cost de la redacció del projecte executiu –uns 250.000 euros– o si avancés part dels diners del nou edifici. I des del Departament d'Educació també es va deixar la porta oberta perquè en la mateixa ubicació del nou institut s'hi construeixi un poliesportiu –que podria ser utilitzat per les entitats del poble–, una escola de música, una biblioteca o altres serveis municipals, "un fet que reduiria part dels costos de construcció".

El regidor republicà, Jordi Seguer, ha demanat al Govern que no endarrereixi més la cessió d'uns terrenys municipals per ubicar l'institut. I ha assegurat que "si ERC governa a partir del 26 de maig, proposarà que l'Ajuntament assumeixi el cost del projecte i fins i tot un possible avançament de part del cost de les obres, sempre que les finances municipals i la Llei de la regla de la despesa ho permeti".

Sobre la possible ubicació de l'institut, des d'Ara Parets ERC apunten que "tenim seriosos dubtes sobre la idoneïtat dels terrenys de l'espai central, però també de l'àmbit de Can Fradera. Fet pel qual no s'hauria de descartar una tercera possibilitat o fins i tot l'adquisició d'uns altres terrenys privats".

Ara per ara, ja fa vuit anys que l'institut La Sínia de Parets imparteix les classes als quatre cursos d'ESO en aules prefabricades de Can Fradera.

Edicions locals