'Vàrem perdre, però no estem vençuts'

La Taula de la Memòria Històrica de Parets i l'Ajuntament van organitzar divendres l'acte de commemoració del 88è aniversari de la Segona República

Societat, Política

'Vàrem perdre, però no estem vençuts'
'Vàrem perdre, però no estem vençuts' | S.C.

Sergio Carrillo

El parc de la Linera de Parets va acollir divendres a la tarda l'acte de commemoració del 88è aniversari de la Segona República, organitzat conjuntament per l’Ajuntament i la Taula de la Memòria Històrica de Parets. El president d'aquesta associació, Antoni Vicente, va assegurar que "vàrem perdre (la Guerra Civil), però no estem vençuts".

L'esdeveniment va comptar també amb la interpretació musical a càrrec del CEM Maria Grever i de l’Escola Municipal de Música, i també amb dos rapsodes de Niu d'Art Poètic. I amb tot plegat, Vicente va afirmar que l'objectiu d'actes com aquest és recuperar part de la dignitat dels represaliats pel feixisme. Concretament, els alcaldes i regidors paretans represaliats van ser Antoni Arimon Farrés, Joan Brunat Escona, Projecte Forns Ninou, Jaume Massaguer Gallart, Amadeu Pagès Xartó, Amadeu Ramon Briquets, Esteve Seguer Forés i Pere Xicota Álvarez.

"És molt important recuperar aquesta dignitat i transmetre-ho a les noves generacions, que sàpiguen que això va passar i que pot tornar a passar si no anem amb cura amb què votem i amb qui anem. Evidentment estic parlant de VOX", va afegir.

Per altra banda, el president de la Taula de la Memòria Històrica de Parets va explicar que fa uns anys no creia que pogués veure la tercera república. Tanmateix, "avui en dia la figura de la monarquia cada vegada està més compromesa i sí que hi ha opcions d'obrir noves vies; nosaltres som una associació antifeixista i estem en la via de recuperar la tercera república", va recalcar.

Pel que fa a l'alcalde de Parets, Francesc Juzgado, qui també va fer un discurs durant la commemoració, va dir que "a vegades la història té aquest mal costum de repetir-se, i si perdem la memòria, pot ser que es repeteixin amb molta més facilitat que altres vegades".

I va dir que "ja fa bastants anys que commemorem la Segona República" i que "la memòria l'hem de mantenir molt fresca i l'hem de transmetre, perquè, si pot ser, no es repeteixi la història".

Turull hi va ser present

El paretà Jordi Turull, empresonat i en ple judici pel procés, també va ser present a l'acte en veu de dos dels ponents. Antoni Vicente, per una banda, va dir que "seria molt injust que recordéssim la lluita per les llibertats i que no recordéssim el nostre veí Jordi Turull i tots els que estan empresonats per causes absolutament injustes, que s'han de resoldre democràticament i no pas amb presons i amb judicis".

I Juzgado, en la mateixa línia en què definia l'acte, va explicar que "caldria no perdre la memòria perquè possiblement si la tinguéssim més fresca i fóssim capaços de tenir uns altres punts de vista, no estaríem passant casos com ara estan succeint (judici als presos polítics i exiliats)".

I va cloure: "Jordi Turull, crec que d'una forma injusta, està tenint un judici i hauria de ser a casa seva des de fa molt temps; no hauria d'haver faltat en cap moment".

Edicions locals