Un paretà fa el millor treball de matemàtiques de Catalunya

Abel Hernández rebrà el premi Emmy Noether el proper 30 d'abril

Societat

Un paretà fa el millor treball de matemàtiques de Catalunya
Un paretà fa el millor treball de matemàtiques de Catalunya

Sergio Carrillo

El paretà Abel Hernández rebrà el pròxim 30 d'abril el Premi Emmy Noether al millor treball –ex aequo– de fi de grau de matemàtiques d'arreu de les universitats de Catalunya, que a la vegada és també un Premi Sant Jordi.

Es tracta d'un guardó que lliura la Societat Catalana de Matemàtiques amb l'Institut d'Estudis Catalans. Serà a la seu d'aquesta darrera corporació on Hernández recollirà el guardó, que comporta un premi de 800 euros.

"No m'ho esperava pas, tot i que creia que tenia possibilitats", relata el paretà, i afegeix: "vaig gaudir molt fent el treball". De fet, ja va assistir el 2016, en la primera edició, a la presentació del premi Emmy Noether com a públic. "Quan estava allà no m'imaginava que el podria rebre", afirma. Aquest mateix treball ja va ser guardonat amb el premi a la comunicació i a la qualitat lingüística per la Universitat de Barcelona (UB).

Enguany, després d'haver finalitzat el doble grau de matemàtiques i física a la UB, està cursant el màster interuniversitari (UAB, UPF, UB, UPC, UOC) de Formació del Professorat, amb la menció de matemàtiques –ha fet les pràctiques del màster a l'Institut La Sínia de Parets–.

L'estudi premiat

Renormalització en dinàmica complexa és el nom de la tesi premiada, que resumeix Hernández: "Si tens davant un romanesco –hortalissa semblant a la coliflor– i fas zoom en una regió d'aquest, veuràs una imatge similar a la planta original, com una còpia d'aquesta". En aquest cas, no ha estudiat l'estructura d'una hortalissa, sinó que ha treballat amb mapes de trajectòries abstractes en el conjunt dels nombres complexos. "Gràcies a resultats matemàtics potents i a l'anàlisi de les trajectòries que escapen a infinit, he aconseguit fer zooms en aquests mapes per demostrar la presència d'infinites còpies d'altres mapes ja coneguts; per acabar amb l'analogia, és com si hagués trobat romanescos formats per infinites coliflors petites", afegeix. Aquest estudi ha estat la causa del reconeixement, en format de premi.

Edicions locals