Continuïtat a gairebé 40 anys de govern socialista, o alternativa a l'Alcaldia de Parets

Sis partits, dos menys que el 2015, es disputaran els 17 seients del consistori

Política

Continuïtat a gairebé 40 anys de govern socialista, o alternativa a l'Alcaldia de Parets
Continuïtat a gairebé 40 anys de govern socialista, o alternativa a l'Alcaldia de Parets

Sergio Carrillo

Les majories absolutes semblen cosa del passat en molts punts del Baix Vallès, i així ho han reivindicat les forces polítiques de l'oposició de Parets durant la campanya. Si a última hora del 26 de maig, amb el recompte de vots ja escrutats, cap de les sis candidatures té una majoria absoluta –o àmplia–, arrencarà el joc dels pactes amb dos pols diferenciats: el continuisme o el canvi.

Perquè es donés el continuisme i a falta de majoria absoluta, els socialistes haurien de mirar a la dreta per poder formar govern, si aconseguissin sumar. Des de Ciutadans i el Partit Popular admeten que podrien sentir-se còmodes amb el PSC, però amb matisos: deixant enrere els llaços grocs i les pancartes que clamen per la llibertat del paretà Jordi Turull i per la de la resta de presos polítics. Manuel Losada, cap de llista del partit taronja, també exigeix una auditoria de l'Ajuntament –de fet, assegura que ja ho va demanar fa quatre anys, i que la negativa socialista va evitar un possible pacte entre tots dos–.

Cal destacar, però, que entre Ciutadans i PP no s'han llançat floretes durant aquestes setmanes a Parets. Losada opinava que "el PP no té programa a Parets" i afegia: "Tot i que moltes idees són semblants, nosaltres som de centre i ells de dretes". Per la seva banda, a Marc Soto (PP) no li sembla Cs un partit "de fiar". "A vegades són socialdemòcrates, de centre, de dretes, i a vegades són liberals", deia el candidat popular.

Quant als tres partits restants, no semblen disposats a governar conjuntament amb el PSC ni amb Francesc Juzgado, però l'única candidata que ha estat ferma en afirmar-ho és Neus Jordà (Parets per la República): "No pactarem amb cap partit del 155". És a dir, ni PSC, ni Cs, ni PP. Casandra Garcia (Sumem Esquerres a Parets) i Jordi Seguer (Ara Parets ERC) també treballen per finalitzar aquest període de 40 anys de govern socialista. La primera, a més, lamenta que Juzgado “porta ja molts anys vivint de l’administració i ja no pot aportar res més”; el segon considera que l'actual alcalde i candidat socialista "representa el passat" i que Ara Parets ERC són "el futur”. Tanmateix, Sumem i ERC es mostren "oberts a parlar" amb el partit que ara mateix lidera el consistori. Probablement sigui literal i només estiguin disposats a parlar.

Sigui com sigui, el pacte de govern produït en aquest mandat es preveu inviable. La Convergència i Unió de fa quatre anys no és la mateixa candidatura que Parets per la República. L'antiga CiU, encapçalada per Raül Urtusol, va entrar a formar part del govern paretà l'abril del 2016 conjuntament amb el PSC –vuit regidors socialistes més un de convergent–. Només 18 mesos després, el partit –ja com a PDeCAT– va trencar el pacte de govern per les "circumstàncies d'excepcionalitat" que vivia Catalunya després de l'1 d'octubre. I aquest 2019 ha estat l'any del salt a la nova marca local –Parets per la República–, que es desmarca d'incloure únicament persones afins a Junts per Catalunya, i asseguren que també inclouen perfils d'ERC, la CUP o dels comuns.

Tot plegat ha arribat a petició d'en Jordi Turull (número 17 a la llista), la seva dona, Blanca Bragulat (número 7), i el seu cosí Joan Turull (número 4). Tots ells van instar a posar Junts per Catalunya "a disposició de la gent de Parets" i a "tirar endavant una llista transversal, perquè l’important ara és la unitat”, explicava la candidata.

Una altra novetat d'aquestes eleccions és la confluència de Sumem Esquerres a Parets, que integra Podem, Catalunya en Comú, NOPP i MES. La primera alcaldessa de Parets, Rosa Martí –número 3– ha sumat el NOPP a aquest projecte per intentar, entre d'altres, ser partícip de la proclamació de la segona dona alcaldessa del municipi. Martí ha parlat en més d'una ocasió de Casandra Garcia com a la seva successora, pel que fa a dones al capdavant de l'Ajuntament. Només ella, o Neus Jordà, ho podrien ser després d'aquestes eleccions.

Pel que fa a ERC, el projecte encapçalat per Jordi Seguer des de fa quatre anys vol seguir multiplicant vots. En les darreres eleccions van sumar tres regidors –el 2011 no havien aconseguit representació– i en aquests comicis ja es veuen aconseguint l'alcaldia.

Per últim, en referència al partit a batre, la formació política que governa, Francesc Juzgado reivindica que "quan una cosa funciona, el millor és que no la canviïs". I és per això que treballen "per aconseguir una àmplia majoria" que els permeti governar com aquest mandat, o encara més còmodament si aconseguissin el novè regidor i no requerissin de pactes amb les altres forces polítiques.

Edicions locals