De París a la Polinèsia: un viatge pel món amb els quadres d'Abelló

El Museu Abelló proposa una exposició que durarà fins al 20 d'octubre sobre diferents països del món vistos a través del pintor Molletà

Cultura

Abelló a l'Índia
Abelló a l'Índia

Albert Alexandre

El pintor Joan Abelló no va ser un viatger precoç. El molletà va començar a voltar quan l'any 1962 va morir Carles Pellicer, un dels seus mentors artístics. "Havien fet un pacte", explica Pepa Ventura, directora del Museu Abelló de Mollet.

"Quan el mestre morís l'Abelló marxaria a veure món", afegeix. Des d'aleshores i vorejant la quarantena, el pintor va recórrer, colors en mà, països d'Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania, que ara han quedat retratats en l'exposició que l'equipament ha creat per commemorar el seu 20è aniversari i que es podrà veure fins al 20 d'octubre.Al voltant de 120 obres de 25 col·leccionistes han quedat reunides en aquesta exposició titulada com a Un món sense mapes. Els viatges d'Abelló.

Segons Susanna Portell, comissària de l'exposició i historiadora de l'art, la mostra "vol reproduir la forma de viatjar d'Abelló que queda perfectament emmarcada en una de les seves frases: 'Quan viatjo no miro mapes ni pregunto res a ningú. Sempre vaig endavant. I si no sé on anar, tombo a la dreta'".

"Dissenyar la part literària d'aquesta exposició ha estat apassionant", diu Portell. En aquest sentit la historiadora de l'art ha volgut que l'espectador vagi més enllà del visionament dels quadres que Abelló pintava quan viatjava pel món. És per aquest motiu que es poden trobar i escoltar algunes de les cartes i postals -Abelló n'era un gran col·leccionista- que el pintor enviava a la seva família. També es poden apreciar escenes en vídeo del mateix artista pintant a París o a Sant Petersburg mentre cau la neu. "És molt interessant veure la intensitat amb què ho feia", diu Ventura que afegeix que al final de la seva vida l'Abelló va tenir problemes per seguir pintant amb pastel perquè li feien mal els dits. A més, l'exposició també disposa d'un mural amb fotografies on s'hi veu a Joan Abelló en geografies tan llunyanes com la Polinèsia, Egipte o Mèxic i també s'hi poden llegir textos escrits pel mateix pintor dels seus viatges a Londres, Venècia i l'Illa de Man.

"Ha estat una sort comptar amb una col·lecció tan ben documentada com la que té la Fundació Abelló, ja que això m'ha facilitat molt la feina", explica Portell que és la primera vegada que treballava amb obres de l'artista molletà.

Abelló com a guia turístic

Ara que s'acosten les vacances, pot ser una bona pensada donar una volta per les tres sales on s'hi exposen els quadres i apunts a pastel de l'Abelló per reunir idees sobre destinacions per visitar.

El pintor va iniciar-se com a viatger per Europa. Va ser l'any 1962, a Anglaterra, i des d'aleshores no va parar. Anava i venia de les diferents ciutats europees on hi feia estades de llarga duració i on va establir-se en estudis a Londres, Sint-Martens-Latem (Bèlgica) i París. Abelló també va viatjar a Rússia, l'any 2000 a Moscou i el 2001 a Sant Petersburg per copsar l'hivern.

Amant de l'aventura va decidir viatjar fins a latituds més llunyanes. L'any 1969 i el 1972 va poder anar a Marroc. També va poder veure Costa d'Ivori i Egipte en dues ocasions.

Joan Abelló va fer una estada curta a Nova York i, posteriorment, va viatjar al Brasil i Mèxic. Durant els anys 90, va conèixer diversos països asiàtics, com l'Índia, Turquia, Tailàndia i Nepal.

Segons explica Pepa Ventura, molts dels viatges que va fer el pintor van ser sufragats per persones a les quals enviava i li compraven els seus apunts fets amb pastels. De fet a l'exposició s'hi poden veure quadres a l'oli  i al costat el seu primer esbós fet a pastel, una tècnica de la qual Abelló n'era un gran expert.

Edicions locals