Els propietaris dels terrenys de l'antiga Bendix, en marxa per descontaminar el sòl

Hi ha "un greu problema de contaminació" i es volen localitzar tots els punts que hi estan afectats, que van més enllà de la Bendix

Societat

Fent moviments de terres durant les tasques que s'estan portant a terme aquests dies
Fent moviments de terres durant les tasques que s'estan portant a terme aquests dies

Sergio Carrillo

Els propietaris dels solars on hi era l'antiga fàbrica Bendix han tornat a engegar tasques per descontaminar el sòl, i per aquest motiu en els darrers dies hi ha excavadores i diversa maquinària d'obra treballant-hi. Però tot plegat no té cap relació directa amb el desenvolupament del projecte urbanístic previst a la zona.

Així ho confirma la regidora d'Urbanisme, Rosa Martí, qui afegeix que "s'està treballant per àrees per veure si hi ha més punts contaminats i on estan localitzats". Martí també diu que "els propietaris són els responsables i estan obligats a fer aquestes actuacions".

Tot i això, des de l'Ajuntament paretà es vol conèixer quines zones estan afectades i estan pendents de poder reunir-se amb la Junta de Residus, segons apunta la responsable de l'àrea d'Urbanisme, per rebre aquesta informació. En aquest sentit, l'alcalde, Jordi Seguer, també comenta: "Tenim un greu problema de contaminació del subsòl i la contaminació no només ocupa la zona de l'antiga Bendix, sinó que s'ha traslladat a altres zones de l'entorn".

El desenvolupament urbanístic

D'altra banda, i en relació al desenvolupament urbanístic actual a la zona de Can Cabassa, la Verneda de Ca l'Isidre Coix i l'antiga Bendix, Seguer assevera que "el projecte actual s'ha d'aturar i s'ha de fer amb diàleg perquè hi hem d'estar tots d'acord".

De fet, es tracta d'una de les àrees més grans del desenvolupament futur del municipi de Parets, en una superfície de 55.000 metres quadrats que preveu acollir 520 habitatges (170 de protecció oficial) en blocs de pisos, dels quals tres, els més alts, serien de planta baixa més 7 pisos. Però tot plegat comportaria l'enderrocament de diverses masies de Can Cabassa.

És per això que l'alcalde i la regidora d'Urbanisme ja s'han reunit amb una part dels propietaris, "sobretot amb els que tenien una proposta alternativa", diu Seguer.

En aquestes trobades, el consistori els ha traslladat la voluntat de l'equip de govern actual de donar màximes facilitats per a la conservació de les masies. De fet, aquesta ja era una idea compartida pels partits de govern actuals durant el passat mandat, quan hi eren a l'oposició.

Pel que fa al projecte de reparcel·lació dels terrenys, que encara no ha estat aprovat segons informa el batlle, el govern vol encarar la situació mitjançant la mediació, però reitera que "al govern no li agrada el projecte que hi havia".

"Volem que del resultat de la Junta de Compensació hi hagi un acord i que no s'imposi una part a l'altra", però l'Ajuntament aposta per "mantenir les zones verdes actuals, mantenir les masies i que tota l'edificació sigui a la façana de l'avinguda Catalunya". Tanmateix, Seguer diu que no es pot defugir "que els propietaris tenen uns drets urbanístics, que si no executen, se'ls hauria de compensar econòmicament".

Per resoldre la situació, el consistori contactarà amb un gabinet d'advocats que va treballar en el desenvolupament urbanístic de La Linera els anys 80.

Edicions locals