Des de Parets, ajudant dos nens malalts del Senegal
Marina Ramon ha engegat darrerament el tercer 'crowdfunding' per pagar els tractaments de dos infants amb hidrocefàlia
La paretana Marina Ramon ha posat en marxa un nou crowdfunding –finançament col·lectiu– per pagar els tractaments i les visites a l'hospital del Mamaia i l'Amadou, dos nens senegalesos amb hidrocefàlia.
Ramon va engegar el 2014 un voluntariat al Senegal que la va marcar per sempre. Com a biòloga, s'hi va estar un any i mig fent investigacions sobre ximpanzés salvatges de la mà de l'institut Jane Goodall, i durant tot aquest temps va viure amb una família del municipi de Nandoumary, a qui considera la seva segona família.
Durant la seva estada a Nandoumary, va néixer un nen a la família, en Mamaia, a qui aviat van detectar que el cap era més gran de l'habitual. Així que la paretana li va enviar fotos del Mamaia a dues amigues metgesses "i totes dues van coincidir que això devia ser hidrocefàlia". La hidrocefàlia és l'acumulació del líquid cefalorraquidi al cervell, causada en el seu cas per una malaltia congènita –Dandy Walker– i que "es deu probablement a què el seu pare i la seva mare són cosins de primer grau".
Abans d'un viatge de Ramon cap a Parets, l'àvia del Mamaia li va dir: "Marina, si vas a Espanya, mira de trobar un medicament per al nen". "Això em va trencar el cor, perquè no era un medicament el que realment necessitava, sinó una operació", diu la paretana.
Arran d'això, i després de conèixer el cas d'un nen de la mateixa regió del Senegal amb la mateixa malaltia –l'Amadou, resident a Nathia–, Ramon va engegar un crowdfunding l'octubre del 2014 per poder pagar l'operació als dos infants, amb el suport de les ONG Infància solidària i Yakaar Africa. Dos anys després, es van posar a treballar en el segon recapte de diners, i en els darrers mesos ha estat en marxa el tercer. Aquestes dues darreres campanyes es van tirar endavant per pagar les visites mèdiques regulars i tractaments dels nens, i el desplaçament, l'estada i el menjar a Dakar, on hi és l'hospital, a uns 700 quilòmetres de distància dels seus municipis.
Passats els dos anys amb què es preveuen gastar els més de 3.000 euros recaptats, la paretana es posarà en marxa novament per aconseguir més fons perquè el Mamaia i l'Amadou puguin seguir fent revisions a l'hospital. "Si no és un crowdfunding, serà un vermut solidari o un concert, però de tant en tant s'ha d'anar fent", diu Ramon, qui també agraeix la gran tasca que fa l'Awa, veïna del poble de l'Amadou –Nathia– i que estudia a Dakar, ja que és ella qui s'encarrega de tota la gestió al Senegal cada vegada que els nens tenen visites a l'hospital.
L'estat de salut dels nens
El Mamaia i l'Amadou van ser operats el 2014. El primer va passar pel quiròfan quan tenia 4 o 5 mesos. Aleshores, els metges "no sabien dir si arribaria a caminar o a parlar", recorda Ramon, però "ara el nen està bé: parla, camina i li encanta el futbol". Tot i això, "té convulsions i ha de prendre medicaments crònics".
L'Amadou, per la seva banda, es va operar als 5 anys, i "ha millorat la seva qualitat de vida". De fet, Ramon explica que "ja es pot asseure, cosa que abans no podia, perquè li pesava molt el cap". Tanmateix, "no camina, però ha trobat una manera de desplaçar-se a quatre grapes".
Tots dos són "completament normals, però porten una vàlvula que els drena aquest excés de líquid del cervell cap a l'aparell digestiu". I, després de l'operació i dels tractaments, a tots dos nens se'ls hi ha reduït la mida del cap.
Per últim, Marina Ramon assevera que aquesta situació és "complicada", perquè "et fa pensar la sort que tenim d'estar aquí". "Ells tenen la sort que hi ha tot això al darrere. Però quants altres nens moren o tenen unes condicions de vida horribles perquè no poden accedir a aquests serveis?", conclou.