Es capturen 221 exemplars de fauna exòtica en sis mesos a Parets

Concretament, al llac de l'avinguda Francesc Macià

Societat

Es capturen 221 exemplars de fauna exòtica en sis mesos a Parets
Es capturen 221 exemplars de fauna exòtica en sis mesos a Parets | Ajuntament de Parets

Durant el primer semestre de l'any, el Grup de Recerca de l'Escola de la Natura (GRENP) ha retirat 221 exemplars de fauna exòtica al llac de l'avinguda Francesc Macià: 23 tortugues originàries del nord i sud d'Amèrica, 2 tortugues d'origen asiàtic, 152 peixos originaris de nord Amèrica, 35 peixos d'origen asiàtic, 8 ànecs domèstics i 1 oca domèstica. Tot plegat, en una actuació emmarcada en el projecte Parets lliure d'espècies invasores, que pretén alliberar les bases i llacs d'aquestes espècies per afavorir un equilibri natural amb la fauna autòctona.

Els animals retirats han estat traslladats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Els catalogats com a exòtics no invasors romandran a les instal·lacions de l'escola de la Natura de Parets, els ànecs domèstics han estat traslladats a una granja escola del Lluçanès, i les espècies autòctones es retornaran al llac.

Després de tres anys de control de les espècies invasores, s'ha pogut constatar la recuperació de la fauna autòctona, com ara libèl·lules, nedadors d'esquena, cavallets del diable o granotes verdes, que són predadors naturals de les larves de mosquit i reguladores de les poblacions d'invertebrats. L’existència d’aquests animals s'havia vist afectada per les espècies exòtiques que són els seus depredadors.

Des de l’Escola de la Natura recorden que es pot col·laborar en el bon estat de les basses i llacs del municipi i no abandonar cap animal. En el cas que algú tingui alguna d’aquestes espècies, es pot portar a l’equipament de l’Escola de la Natura, a on es faran càrrec.

D'altra banda, l'Ajuntament també ha posat en marxa actuacions per a la prevenció de la propagació del mosquit tigre. Una de les pràctiques que s'ha dut a terme darrerament per part del GRENP en col·laboració amb el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa i l'Escola de la Natura, ha estat l'alliberament de 160 orenetes i 6 falciots en diferents espais, aus que s'alimenten d'insectes. Com a mesura preventiva, s'han iniciat tractaments als embornals, a punts d'aigua estancada com ara espais humits, basses o pous, entre d'altres, per evitar la posta d'ous i el creixement de les larves del mosquit tigre.

Edicions locals