Les entitats culturals, principals protagonistes de la gresca d'estiu

Ees colles de Diables i de Gegants, Bestiari i Grallers de Parets tornaran a organitzar una nova edició de La Pedra del Diable

Cultura

Les entitats culturals, principals protagonistes de la gresca d'estiu
Les entitats culturals, principals protagonistes de la gresca d'estiu

Durant tot el mes de juliol, els veïns de Parets han anat escalfant motors per a la festa major d'estiu –com es pot veure a la imatge, durant el Cremem l’Eixample, organitzat per Diables Parets el passat dissabte–. I aquest divendres serà el torn per al tret de sortida al desitjat esdeveniment. Aquest inici oficial sempre va a càrrec dels pregoners, i enguany seran membres del Club Futbol Parets, amb motiu del 85è aniversari del club i coincidint amb l'ascens a Primera Catalana del seu primer equip. Serà a les 19 h des del balcó de l'Ajuntament.

Divendres també estarà atapeït d'activitats tradicionals la cercavila de l'Associació Rodola (17.30 h al parc de la Linera) o el toc de campanes i la tronada d’inici de festa per anunciar l’inici de la festa amb la Teresina, l’Eulàlia, la Rosalia i la Maria, les quatre campanes de l’església de Sant Esteve (18 h a la plaça de la Vila). Tot seguit, una batucada i el toc d’inici precediran el pregó.

La pedra del diable

De tradicions també en va plena la programació, i no podia faltar una nova edició –la 24a– de la Festa de la Pedra del Diable, organitzada per diverses entitats culturals del municipi. Divendres a les 22 h a la plaça de la Vila serà la posada en escena de la llegenda local, amb gegants, bestiari, diables i foc com a protagonistes, i amb música original en viu i en directe.

Dissabte tocarà matinar per gaudir de l'albada del gall pels carrers del Barri Antic (7.30 h), i després de la cercavila de les autoritats i els representants dels carrers del Barri Antic, acompanyats pels grallers i tabalers de la colla Gegants, Grallers i Bestiari de Parets (8.45 h). Aquesta activitat acabarà a l'avinguda Lluís Companys, on tindrà lloc l'inici oficial de la Festa de la Pedra del Diable amb la rebuda dels veïns de Can Serra, Quatre Vents, Lluís Companys i Migdia a tota la Colla Gegantera, en Marcel, l’Elisenda i el Gall, autoritats i representants dels carrers del Barri Antic, i un esmorzar plegats (9 h).

Fins al migdia també hi haurà el ball de gegants (avinguda Lluís Companys, 10 h), la posterior cercavila dels gegants pel barri (10.30 h) i l'arribada al carrer Barcelona (14.30 h), on novament es mostraran els balls i les músiques dels geganters.

Dissabte al matí, a més, tindrà lloc l'assalt a les botigues i als comerços arreu del poble a càrrec dels Diables Parets, a partir de les 10 h.

Els gegants tornaran a ser protagonistes diumenge, amb una passejada per l'Eixample (10.30 h) i el ball a la plaça de la Salut (14.30 h). D'altra banda, a la nit (22 h) arribarà el correfoc dels Diablets, que arrencarà del carrer de la Fàbrica.

La 24a Festa de la Pedra del Diable acabarà dilluns amb un nou correfoc (21.45 h), en aquest cas dels Diables, que també sortirà del carrer de la Fàbrica i que acabarà a la cruïlla de l’avinguda Catalunya amb l’avinguda Francesc Macià. En aquest punt es farà el bateig dels nous diables i correfocs i se celebraran els 11 anys de la Bèstia. A partir de les 23.15 h

hi haurà un nou correfoc des de l'avinguda Francesc Macià. I tot clourà finalment amb el toc a plegar (0 h), a la plaça de la Vila. Després que els Diables hagin escampat la maldat pels carrers de Parets, en Llucifer, en Bitru i tot el seu seguici, acompanyats de fum, foc i ritme, acomiadaran la festa major de la manera més terrorífica possible.

Manyacs, Nyerros i Falcons de Piera

Diumenge tindrà lloc la tradicional diada castellera organitzada per Manyacs de Parets a partir de les 11.30 h. La colla farà una cercavila, juntament amb les colles castelleres convidades: els Nyerros de la Plana i els Falcons de Piera. Tot plegat arrencarà del Sot d’en Barriques i passaran pels carrers de Mercè Rodoreda, Roselló, l’avinguda Catalunya, el carrer Barcelona i el carrer Major, i acabaran a la plaça de la Vila. Serà allà on tindrà lloc l'exhibició castellera de festa major.

Edicions locals