Jordi Grané: 'L'absència de límits és una forma de maltractament infantil'

El filòsof i escriptor ofereix una conferència a membres de la comunitat educativa per inaugurar el curs escolar a Mollet

Societat

Jordi Grané: 'L'absència de límits és una forma de maltractament infantil'
Jordi Grané: 'L'absència de límits és una forma de maltractament infantil' | FOTO: isabadell

Laura Ortiz

Com educar els infants i joves en un món incert? Com s'han de formar des de les escoles? Quines eines tenen els educadors? Aquestes són algunes de les preguntes que el filòsof Jordi Grané ha intentat respondre aqeust dimecres al matí al Mercat Vell en la conferència d'obertura del curs escolar que, per quart any consecutiu organitza l'Ajuntament.

En una conferència marcada pel to amè i didàctic, Grané, pensador, escriptor, Màster en Sociologia, magíster en Gestió Pública (UAB) i fundador i president d’AIRE, Associació d’Investigació per la Resiliència, ha desgranat algunes de les claus d'aquest concepte –la resiliència– que "no és una moda sinó que ha arribat per quedar-s'hi", assegura.

Segons Grané, la resiliència clàssica és "la virtut d'afrontar la incertesa" però en el món educatiu, l'autor parla de la "resiliència generativa" que és "l'art de generar oportunitats en un context d'incertesa". Així doncs, en un futur que Grané qualifica d'incert, les escoles "hauran de ser resilients. Els educadors poden catapultar conscientment o inconscientment els alumnes cap al fracàs o l'excel·lència".

"Els educadors poden catapultar conscientment o inconscientment els alumnes cap al fracàs o l'excel·lència"

I per resseguir els camins de l'excel·lència, Grané parla que cal formar "gent generativa", una característica pròpia de creatius, artistes, inventors, mestres... "gent creativa que sap conviure en aquest món incert" i fugir de la formació de "treballadors de coll blau i de coll blanc", en referència a operaris industrials i MBA (directius i administratius).   

Grané ha exposat algunes de les eines per educar en aquest context i ha destacat l'afecte i el suport com la més important. Amb tot, també ha destacat la importància de posar límits. "Pot sonar molt contundent però l'absència de límits és una forma de maltractament infantil. Cal fixar límits clars i ferms", una asseveració que, fins i tot, ha arrencat aplaudiments entre el públic, majoritàriament mestres. Parafrasejant un altre filòsof, José Antonio Marina, Grané ha conclòs: "Els infants necessiten tres coses: estima, disciplina positiva i comunicació". 

Edicions locals