Primer pas per instal·lar l'institut de Química a l'antiga Màximo Mor de Montmeló
El plenari aprova, amb l'abstenció d'ERC, la modificació del POUM per construir als entorns de la fàbrica montmelonina
A finals de juliol, el plenari de Montmeló va fer efectiva una aprovació inicial per modificar el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) i permetre d'aquesta manera construir el desitjat institut de Química a les instal·lacions de l'antiga Màximo Mor, el sostre de la qual està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local i, per tant, aquest es mantindrà.
Es tracta d'un espai de més de 4.000 metres quadrats, que és on al govern li agradaria "que pogués encabir-se el futur centre de formació professional", segons va apuntar l'alcalde, Pere Rodríguez. Dins d'aquests milers de metres, també es podria incloure algun altre equipament públic per al municipi.
Sobre aquests terrenys, Rodríguez també va asseverar: "Que Montmeló pugui guanyar aquest espai ens ofereix oportunitats molt interessants, especialment si es poden destinar a formació, a equipaments culturals o de desenvolupament públic".
En aquesta línia, tots els partits del plenari van coincidir que seria molt bona notícia instal·lar al municipi l'institut de Química. El portaveu de Canviem Montmeló, Jordi Manils, va assegurar: "La possibilitat que hi hagi un institut de referència de formació professional de Química és una oportunitat única per a Montmeló, i hem d'anar a totes per tenir-lo i perquè aquest equipament, a més, pugui disposar d'altres equipaments municipals útils".
Pep Benach, portaveu de Fem Montmeló, també va apuntar: "Tenim l'oportunitat de què Montmeló acabi sent un referent en la formació química de la comarca. I això també pot oferir llocs de treball especialitzats". A més, des de la formació independent aposten per dotar la zona "de serveis per als estudiants". I per últim, el regidor d'ERC, Albert Monserrat, també troba "força encertat" instal·lar el cicle formatiu a l'antiga Màximo Mor.
Es preveu la construcció de 442 habitatges nous
Amb la modificació del POUM, també es preveu construir 442 habitatges nous als entorns de Màximo Mor. Tot i que es tracta d'un projecte que es podria desenvolupar "en els propers 5, 6, 7 o 8 anys", segons el batlle.
Els pisos que es construiran seran de planta baixa més quatre –un pis per sota del que hi ha establert per als edificis del davant de la llosa– i el 40% seran de protecció oficial. Tanmateix, Rodríguez va lamentar que "el preu establert per la Generalitat per a la protecció oficial a Montmeló no és gaire diferent del privat".
Canviem i Fem Montmeló van donar suport al projecte. Els primers amb un "sí crític", que va justificar Manils: "Creiem que pot ser molt positiu per al Montmeló de les properes dècades, però correm el risc de deixar-nos enlluernar per maquetes i perspectives de futur". Per tot plegat, va instar a crear una comissió del seguiment del desenvolupament del sector, amb una àmplia representació política i ciutadana.
Benach, per la seva banda, va celebrar que "és necessari urbanitzar espais perquè en els propers anys es puguin oferir habitatges que evitin la fuga de persones cap a altres municipis. I esperem que siguin destinats sobretot per a ciutadans de Montmeló".
I per últim, el republicà Monserrat, que es va abstenir, va apuntar: "La manca de pisos que tenim al municipi obliga a molts joves a haver de buscar estabilitat a altres pobles, i provoca l'augment dels lloguers i un envelliment de la població. Però volem demanar seny a l'hora de construir habitatges". I va afegir: "No volem un creixement desmesurat del municipi i que no s'adapti a les necessitats reals que tenim".