El discurs institucional de l'Ajuntament de Parets reivindica "llibertat, justícia i democràcia"

El PSC i Cs no han suscrit el manifest, perquè "no dóna cobertura a tots els ciutadans"

Política

El discurs institucional de l'Ajuntament de Parets reivindica "llibertat, justícia i democràcia"
El discurs institucional de l'Ajuntament de Parets reivindica "llibertat, justícia i democràcia"

Enguany, la Diada de Parets ha estat ben reivindicativa. De fet, el manifest institucional redactat per l'equip de govern feia "un clam en defensa de la llibertat, de la justícia i de la democràcia, sempre des del diàleg, el respecte i la convivència". "Aquest és el tarannà del nostre poble, plural i respectuós, dialogant i comprensiu", hi afegia.

El text, al qual no s'han adherit els grups polítics de l'oposició, també reivindicava "la defensa dels drets a la llibertat d’expressió, a la manifestació i a la participació política" i reclamava "la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, perquè exercir el dret a vot, tal com vàrem fer l’1 d’Octubre de 2017, mai pot ser considerat un delicte en un estat democràtic. Només amb la seva llibertat i el seu retorn, podrem reprendre la normalitat democràtica i l’obertura del diàleg polític per resoldre el conflicte amb l’estat espanyol, com a camí per trobar una solució d’acord als valors democràtics". En aquest sentit, també feia "una menció especial al veí Jordi Turull, privat de llibertat des de fa 569 dies".

Per la seva banda, l'alcalde, Jordi Seguer (Ara Parets ERC), també ha recalcat la importància de "buscar un referèndum acordat" i d'exigir "la llibertat dels presos i exiliats polítics catalans a les portes de la sentència, que ha de marcar un abans i després". Tot plegat sense descartar "la via del diàleg", però també sense renunciar a les pròpies idees d'ERC: "El dret a la llibertat i a la independència".

La primera tinenta d'Alcaldia, Casandra Garcia (Sumem Esquerres a Parets), ha apuntat que enguany volien "fer aquesta Diada una mica més reivindicativa". "Des de Sumem Esquerres, tot i ser una organització no independentista, sí que creiem que la democràcia avui en dia està molt tocada i òbviament exigim la llibertat dels presos polítics i el retorn de les persones exiliades, per tornar a la normalitat democràtica i per poder desencallar el conflicte territorial que estem vivint actualment", ha afegit, també apostant per "retornar a un diàleg per poder acostar postures".

Per últim, pel que fa als representants de l'equip de govern, Neus Jordà també ha reclamat "el dret a la llibertat, a l'autodeterminació i sobretot el retorn aviat dels nostres presos i exiliats a casa, perquè és on han d'estar, perquè l'únic que han defensat ha sigut la nostra paraula, i això és absolutament injust". I, a més, ha volgut encoratjar els paretans i la gent d'arreu del país a "aprofitar aquest dia de festa i fer com sabem fer el poble català, que és reivindicar de la manera més divertida, més unitària i més maca que hi ha".

El manifest "no dóna cobertura a tots els ciutadans i ciutadanes"

Quant als partits de l'oposició, cap d'ells –PSC i Cs– s'ha volgut sumar al manifest del govern. Els socialistes consideren, en paraules del seu portaveu, Francesc Juzgado, que el text "no dóna cobertura a tots els ciutadans i ciutadanes, sigui quina sigui la seva manera de pensar". Tot i això, Juzgado sí que ha recalcat que "l'última part del manifest, la que fa referència al nostre veí Jordi Turull, la compartim al 100%; abans i ara".

El cap de l'oposició hagués preferit un escrit en la línia del que s'havia fet en els darrers anys al municipi, en el qual, "fent menció a la Diada, pogués sentir-se representat qualsevol ciutadà del poble".

A diferència dels socialistes, que sí que han assistit i participat de l'acte, Ciutadans no s'ha sumat al manifest ni ha assistit a l'esdeveniment, ja que consideren que "no és la festa de tots els catalans", perquè està "segrestada pel nacionalisme".

Edicions locals