La Protectora d'Animals promou unes 160 adopcions enguany

L'entitat porta a terme diferents projectes per apropar els gossos a les escoles o a les presons, entre d'altres

Societat

La Protectora d'Animals ha fet unes 160 adopcions enguany
La Protectora d'Animals ha fet unes 160 adopcions enguany

Sergio Carrillo

L'Associació Protectora d'Animals de Parets, formada íntegrament per voluntaris, ja ha donat enguany en adopció uns 160 animals. Concretament es tracta d'uns 120 gats i una quarantena de gossos. I en total, des que l'entitat va arrencar fa 5 anys, són més de 650 adopcions.

La secretària de la Protectora, Lídia Camps, diu que "els gats petits surten molt ràpidament", perquè "tothom vol el cadellet". Camps també explica que s'encarreguen "dels gossos i gats del carrer" i que entre les seves tasques també inclouen el control i l'esterilització a 24 colònies de gats al municipi.

A residències, escoles i presons

Més enllà del dia a dia de la protectora, des de l'associació també han engegat projectes per fer diverses col·laboracions. D'una banda, assisteixen a la residència paretana amb un gos (Sumi) i una gossa (Neu) per fer activitats amb pacients principalment amb alzheimer.

També es fan activitats amb tots dos gossos a les escoles del municipi "per explicar als nens que els animals no són joguines i no són peluixos", i que qui en té un, té a la vegada "unes obligacions i unes responsabilitats".

I per últim, Camps i el seu gos Sumi també fan tallers per als presos del centre penitenciari Quatre Camins (a la Roca del Vallès) des de fa dos anys. Es tracta de sessions amb grups reduïts de cinc o sis persones –tots ells en un tercer grau penitenciari, a prop de sortir-ne–, amb els quals es treballen les emocions.

També "es treballen els senyals de calma que ofereix un animal abans d'un atac entre gossos", equiparable als humans. "Si dos gossos es miren als ulls i no fan cap so, ni borden, probablement aquí hi haurà una baralla", diu. Així que es posa en pràctica que "si quan es creuen en un passadís hi ha una mirada desafiant, no li aguantin aquesta mirada, perquè això els portarà a una baralla; és millor ignorar-ho".

Aquest estiu les sessions no s'han aturat, tot i que s'han fet sense els animals a causa de la calor. I els reclusos han fet els llits de la gatera de la protectora paretana, amb caixes de fusta, posant-hi els coixins i pintant-les cadascuna d'un color diferent i amb els noms de cada gat.

Projectes futurs

A més d'aquests tres projectes, des de la protectora en volen impulsar dos de nous en els pròxims mesos. Un consistiria a portar regularment alguns gossos a l'Hospital de Granollers per fer visites als pacients de llarga estada, principalment a aquelles persones que habitualment hi estan soles. "Pot transmetre'ls molta pau i tranquil·litat i fins i tot pot ser molt positiu per a la malaltia", apunta Camps.

I per últim, seria la creació d'un voluntariat "que es dediqui a treure gossos a passejar de persones grans que no ho poden fer per salut o de persones hospitalitzades". D'aquesta manera, "s'evitarà que els abandonin o que els donin en adopció i es perdi el vincle entre l'animal i la seva família".

Edicions locals