Campanya de micromecenatge per reformar l'església de Sant Esteve

La parròquia cercarà uns 50.000 euros durant un any per poder reformar el temple, que té goteres i no es pinta des de fa 80 anys

Societat

La restauració de la rosassa és l'actuació més prioritària, perquè està bombejada i deformada, i podria caure
La restauració de la rosassa és l'actuació més prioritària, perquè està bombejada i deformada, i podria caure | S.C.

Sergio Carrillo

La parròquia de Sant Esteve ha engegat una campanya de micromecenatge, anomenada 50x1.000, per fer una reforma integral de l'església i amb la qual cerquen 50.000 euros per finançar el cost de les actuacions previstes. Aquest nom –50x1.000– explica que si 1.000 persones donen 50 euros, s'assoleix l'objectiu econòmic. Tanmateix, qualsevol donació –major i menor– "serà molt benvinguda", assegura Neus Jordà, regidora de Patrimoni Cultural.

El projecte de reforma, elaborat pel Consell Parroquial, es va presentar diumenge, amb motiu de la celebració del 1.115è aniversari de l'església i del poble. Lluís Garcia, membre del consell, explica que fa un any que estudien què cal reparar i entre les prioritats destaca "rehabilitar els  vitralls  de  les  capelles  laterals, ja que hi entra aigua i es fan malbé les capelles". També es preveu restaurar la rosassa de la façana del temple, que "està bombejada i deformada", segons Garcia, qui afegeix que "es millorarà la lluminositat de l'entrada, ja que és molt fosca". La neteja i l'adequació dels terres malmesos també estan inclosos en el pressupost, així com la pintura de les parets laterals, de la nau central i del presbiteri. En aquest sentit, Jordà recorda que "mai s'ha pintat l'església des de després de la Guerra Civil".

Un altre dels projectes que es vol portar a terme és canviar de lloc l'escultura del Sant Crist, de l'artista Frederic Marès. "El crist està a la dreta, en una zona molt fosca i de pas, i no té la presència que hauria de tenir", diu el membre del Consell Rector. És per això que es vol passar a una capella a la part esquerra del temple, en un lloc més visible i amb més comoditats per a la litúrgia.

Accions per a les donacions

Per aconseguir els diners, el Consell Parroquial portarà a terme diverses activitats en les quals els assistents podran fer les seves donacions. Activitats com visites guiades a l’Església de Sant Esteve i al voltant dels capitells de l’escultor Frederic Marès, visites al campanar i repic a la campana Teresina, i concerts a l’Església de Sant Esteve. També demanaran la col·laboració a les entitats del poble per participar en els seus actes i cercaran donacions econòmiques de les principals empreses dels entorns.

De moment, però, la campanya ja engegaria amb una possible donació potent per part de la institució. "La intenció és que l'Ajuntament pagui la rehabilitació dels vitralls", diu la regidora de Patrimoni.

Per últim, Garcia informa que qualsevol persona que declari donacions anuals inferiors als 150 euros "té un retorn del 75% quan faci la declaració de la renda".

Sota el lema 'Un poble, una parròquia'

La parròquia de Sant Esteve i el poble de Parets van celebrar diumenge 13 d'octubre el seu 1.115è aniversari. Així s'extreu d'un document del 13 d'octubre del 904, que es conserva a la Biblioteca Nacional de Catalunya i que inclou la primera referència escrita tant a la parròquia com a Parietes –nom antic del municipi–. D'aquesta manera, "amb la parròquia va néixer el poble de Parets", afirma Lluís Garcia. I és per això que la conservació en bon estat d'aquest edifici és rellevant com a element clau del patrimoni i de la història del municipi. D'aquesta manera, la campanya de mecenatge porta de lema Un poble, una parròquia.

Per continuar amb la celebració, aquest cap de setmana hi ha programades diverses activitats populars i culturals a la plaça de la Vila. Dissabte a partir de les 16 h serà l'arribada de la marxa Montserrat-Parets, seguida d'una actuació dels Diables de Parets, així com el 32è Festival de la Poesia a Can Rajoler (vegeu pàgina 28). I diumenge serà el torn per a la celebració de l'eucaristia a l'església (10.30 h), així com d'una visita guiada al temple i al campanar, i un repic de campanes. La darrera activitat de la programació serà un aplec de cultura popular, amb la participació de la Colla del Ball de Gitanes i la Colla de Gegants, Grallers i Bestiari. A més, divendres hi havia prevists els concerts de Marta Shanti, Noemí Gilabert & Sergi Igual, però finalment s'han ajornat.

Edicions locals