El paretà Marc Xicota impulsa Sipamo
Es tracta d'una aplicació per demanar i pagar amb el mòbil en bars, estadis esportius o discoteques
El paretà Marc Xicota, de 21 anys, és un dels quatre impulsors de l'empresa Sipamo (sistema de pagaments mòbils). Es tracta d'una carta digital al mòbil adreçada als bars i restaurants d'estadis esportius, de festivals de tota mena i de discoteques, però també als establiments de restauració locals.
Els usuaris poden fer les seves comandes i pagar-les amb l'aplicació –disponible per a Android i iPhone–, incloent-hi les observacions oportunes i passar a recollir les comandes a la barra o esperar que els hi serveixin a taula.
De fet, el paretà explica que es tracta d'un sistema igual que el que hi ha al McDonald's, però en comptes d'haver-hi una pantalla, "on també has de fer cues", demanes des del mòbil. "No estem inventant res, estem agafant tot el que la societat demana i utilitza més o menys bé, i ho posem a l'abast del consumidor", afegeix.
Xicota explica que pretenen "canviar la cultura de consum" i que aquest model que proposen implica "consumir de manera sostenible i eficient, demanant ràpidament, sense deixar cap empremta ecològica i augmentant la satisfacció".
Ara per ara, només El Vuit –el bar de la Bodega Iniesta, situat davant del Camp Nou– compta amb Sipamo. Però des de la companyia ja han tingut contactes amb diversos equips de futbol d'arreu de l'Estat i d'Anglaterra, així com amb equips de bàsquet catalans i d'Alemanya, per establir els seus serveis en els bars dels seus estadis.
En els casos esportius, des de l'empresa noten que "hi ha moltes cues i hi ha pèrdues, perquè en molt poca estona –durant la mitja part dels partits– han de vendre molts entrepans". Així, si el públic fes servir Sipamo, podria demanar el seu entrepà fins una hora abans de recollir-lo i fer després una única cua per recollir-lo calent, a l'hora i en l'estand demanat. De fet, el projecte ideal seria "que et portessin l'entrepà al seient", però per fer-ho caldrien estadis "amb més mobilitat". Amb Sipamo, per tant, i segons Xicota, "incentives el consum, que la gent no es perdi el partit i els patrocinadors de la mitja part són més visibles".
Les discoteques també són un dels possibles clients de Sipamo. De fet, ja han fet una prova que valoren molt positivament en una discoteca de Barcelona: "Hi havia dues barres, una d'elles amb la meitat de personal, i venia el doble que l'altra. Com pot ser? Perquè s'estalvia un minut per cada compra, perquè la gent no s'ha d'estar cridant per sentir què vols i els cambrers no es poden equivocar".
I pel que fa als bars i restaurants locals, Xicota assegura que "els divendres i dissabtes a la nit és quan més gent reben i quan més insatisfetes surten les persones, perquè triguen a atendre-les, triguen a servir-les i triguen a cobrar-les". Fent servir Sipamo, l'atenció i el pagament es faria en el moment que el client ho vol.
"Ens oferim gratuïtament"
Pel que fa a la part econòmica del projecte, el paretà diu: "Ara mateix sabem que no som ningú, i ens oferim de manera gratuïta. Volem que gaudeixin d'aquesta eina i que la trobin necessària". D'aquesta manera, assegura que "fins que el client no guanyi, nosaltres no guanyarem". Serà aleshores quan recaptaran "una petita comissió de les seves transaccions. Amb Sipamo donem molt benefici i nosaltres volem una petita part d'aquests beneficis". A més, clou dient que cada empresa que contracti Sipamo podrà personalitzar la seva pantalla de l'aplicació, i "tot el que es vol fer, es pot fer. Com fer que el mòbil vibri cada cop que entri una comanda, o quan ja estigui preparada". "Però això sí que ho cobrem", apunta Xicota.