Entendre la poesia de Joan Brossa amb el rock dels 70 i 80

La banda paretana D'amagat va representar divendres passat el seu espectacle dedicat a Brossa a la biblioteca de Can Rajoler

Cultura

Els tres artistes amb el poema-objecte 'Nupcial' al projector
Els tres artistes amb el poema-objecte 'Nupcial' al projector | S.C.

Sergio Carrillo

La biblioteca de Can Rajoler va ser divendres passat l'escenari de l'actuació poètic musical en homenatge a Joan Brossa de la banda D'amagat. La banda, formada per dos paretans –Antonio Andújar i Xavier Garcia– i una calderina –Mercè Gangonells–, va relacionar la poesia de Brossa amb alguns dels èxits més reconeguts dels anys 70 i 80.

Amb motiu de la commemoració del centenari de Brossa, D'amagat es va decantar per aquest tema a proposta de l'Escola d'Adults de Caldes. Així que es van endinsar en l'obra del poeta visual català i aviat es van adonar "que donava molt joc", segons apunta Mercè Gangonells, cantant del grup, qui afegeix que "vam haver d'estudiar i d'aprendre molt Brossa. Per fer aquesta actuació cal ficar-se a la seva pell".

Cançons i poemes, de la mà

Acompanyats d'un projector, perquè els espectadors poguessin gaudir de l'obra de Brossa, Gangonells va anar lligant alguns dels seus poemes escrits i visuals amb les cançons que van interpretar.

Va relacionar La veu escrita de Brossa –amb les lletres POEMA i una pistola al final– amb Have You Ever Seen the Rain? de Creedence Clearwater Revival. "Sembla un poema bonic, però parla de la guerra del Vietnam", va dir Gangonells sobre el tema de la banda estatunidenca.

La música de The Police també hi va passar per la biblioteca paretana amb Every Breath You Take. "Una cançó que sembla d'amor, però que parla de control". Així com el poema-objecte Nupcial, amb un collaret per un cantó i unes manilles per l'altre.

I tampoc van faltar-hi clàssics catalans. Un d'ells va ser Que tinguem sort, de Lluís Llach, relacionat amb la màquina d'escriure en colors de Brossa, ja que, segons Gangonells, la cançó està "escrita amb colors".

De cara al segon trimestre escolar, D'amagat tornarà a actuar al municipi. Serà concretament a l'Institut La Sínia, en una activitat per a l'ESO i Batxillerat com a colofó del temari de poesia moderna que han estat estudiant a classe.

Edicions locals