Tonet Martorell juga a pintar en una mostra amb tocs filosòfics i musicals

El paretà ha fet servir pintura acrílica per a aquesta exposició a Can Rajoler

Cultura

Tonet Martorell juga a pintar en una mostra amb tocs filosòfics i musicals
Tonet Martorell juga a pintar en una mostra amb tocs filosòfics i musicals | S.C.

Sergio Carrillo

Fins al 15 de desembre es pot visitar al Centre Cultural Can Rajoler l'exposició Jugant a pintar, realitzada amb pintura acrílica pel paretà Tonet Martorell i sorgida d'un treball de fi de màster de Musicoteràpia, que relaciona la música com un art interdisciplinari.

"Vaig buscar que en un mateix llenç hi hagués una doble imatge", explica Martorell, i per aquest motiu, la imatge de bona part dels quadres es modifica quan s'activa una llum ultraviolada instal·lada a la sala. L'autor també explica que a la mostra es poden trobar quadres "amb idees sorgides d'un pensament filosòfic" i d'altres que mostren "una evolució personal". També hi ha un darrer tipus, que estan fets pensant en la idea abstracta de Jackson Pollock. A més, la mostra compta amb un espai amb quadres pensats per a infants.

Un quadre filosòfic

En la línia de relacionar música i filosofia –i evidentment art–, un dels quadres exposats representa la idea platònica de l'Univers, a partir de la idea de Pitàgores. "Plató va dir que existien vuit planetes i defensava que hi havia una sirena en cada planeta, que anava fent voltes pel seu voltant i emetia un so", apunta Martorell. Pitàgores, per la seva banda, deia que "la música de les esferes provocava l'harmonia perfecta". I Plató va arribar a la conclusió que "els vuit planetes amb les vuit sirenes creaven l'harmonia de la qual parlava Pitàgores", diu Martorell.

Edicions locals