L'ACA i el Consorci del Besòs avalen la reobertura del parc fluvial del Besòs

Les analítiques constaten una millora de la qualitat de l'aigua del riu

Societat

L'ACA i el Consorci del Besòs avalen la reobertura del parc fluvial del Besòs
L'ACA i el Consorci del Besòs avalen la reobertura del parc fluvial del Besòs

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera notificaran a la Diputació de Barcelona la possibilitat d’aixecar la prohibició d’accés al parc fluvial del riu Besòs després de la millora de la qualitat que s'ha detectat en les darreres analítiques.

El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del Consorci, Josep Monràs, s’han reunit avui per avaluar l’evolució del riu Besòs després de l’episodi de contaminació registrat el dimecres passat, arran de l’incendi d’una indústria a Montornès del Vallès.

Les primeres analítiques, recollides el mateix dia 11, van evidenciar altes concentracions de substàncies volàtils presents en dissolvents. Amb tot, segons el consorci, aquests productes "tenen una ràpida evaporació i per aquest motiu, a falta de disposar de més resultats, i arran de les diverses inspeccions fetes al riu Besòs, s’ha apreciat una millora de la qualitat de l’aigua".

L’ACA i el Consorci Besòs Tordera han acordat un pla de mostreig per a les properes setmanes, que inclou mostres d’aigües superficials, subterrànies i costaneres, i que s’estendrà fins al mes d’abril de 2020 per seguir l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu.

Durant la trobada també s’han fixat les línies de treball que cal adoptar per retornar la normalitat a aquest tram del riu al més aviat possible i assegurar la seva qualitat en el futur. La primera d’elles passa per establir com s’ha de gestionar la recuperació de la biodiversitat i, l’altra, per dur a terme un estudi dels canvis o protocols que cal introduir en els sistemes de sanejament per minimitzar en el futur l’impacte d’aquest tipus de sinistres.

Tasques de descontaminació

Arran de les diverses inspeccions dutes a terme en els darrers dies, es va constatar en el canal de pluvials de l’empresa afectada per l’incendi la presència de tolls d’aigua contaminada que podien arribar al riu en cas de pluja. Des de l’ACA s’ha instat a dur a terme els treballs per retirar l’aigua contaminada i extreure el líquid. Aquesta actuació ha finalitzat avui.

Dijous 12 de desembre, l’ACA va declarar l’emergència amb l’objectiu d’actuar de manera immediata davant la situació del riu Besòs. Els primers treballs s’han concentrat en l’anàlisi de l’aigua i dels sediments i en coordinar la retirada de peixos morts, així com en la reintroducció, d’acord amb el cos d’Agents Rurals, dels exemplars rescatats pels tècnics del Consorci Besòs Tordera.

Pla de seguiment operatiu

D'altra banda, l’ACA ha iniciat l’execució d’un pla de xoc de seguiment operatiu per avaluar els efectes produïts per l’incendi de Montornès, el seu abast, l’afecció a mig-llarg termini i la capacitat de reacció, recuperació i resiliència de l’ecosistema i les aigües subterrànies.

En total es faran tres campanyes de mostreig, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i el CSIC-Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, repartides entre desembre, gener i abril, i que es focalitzaran en quatre punts del riu Besòs, en sis punts d’aigües subterrànies i dos punts al litoral.

Els mostrejos buscaran més d’una desena d’indicadors, relacionats tots ells amb els compostos volàtils abocats, la possible presència de compostos perfluorats, la seva afectació en peixos, l’anàlisi dels biomarcadors en sang i escates de la fauna del riu, i la toxicitat ambiental, entre d’altres.

Un altre dels acords de la reunió d’aquest matí ha estat la convocatòria, per a aquest divendres, 20 de desembre, a la seu del Consorci Besòs Tordera, d’una segona reunió, ja de caràcter més tècnic, entre totes les administracions implicades per presentar i començar a treballar en totes aquestes línies d’actuació establertes.

 

 

Edicions locals