Jordi Turull no va marxar a l'exili pel 'gran amor' que sent per Parets

Divendres es va presentar el llibre coescrit per Jordi Turull

Política

Turull no va marxar a l'exili pel seu "gran amor" a Parets
Turull no va marxar a l'exili pel seu "gran amor" a Parets | S.C.

Parets del VallèsSergio Carrillo

La Sala Basart va acollir divendres passat la presentació del llibre Persistim. Cartografia de l'1-O: el relat d'un pres polític (editorial Columna), escrit pel paretà empresonat Jordi Turull –exconseller de la Presidència– conjuntament amb la periodista Gemma Aguilera. La mateixa Aguilera, així com la dona de Turull –Blanca Bragulat–, en van parlar del llibre.

"Abans que comencés el judici vam decidir que s'havia d'explicar el seu punt de vista, perquè ell era el conseller de la Presidència, i no s'havia explicat com havia anat l'1 d'octubre des de dins del govern", va dir Aguilera. La periodista també va afegir: "Fer un relat absolutament objectiu i purament descriptiu era impossible, i jo tampoc volia. Però sí que volia fer un relat periodístic i tenint al Jordi al costat comentant la jugada".

Un dels temes clau del llibre és el cap de setmana després que el Parlament declarés la independència: "Turull decideix no marxar a l'exili i presentar-se a Madrid, pensant que hi hauria justícia i que, com que ell no havia comès cap delicte, no passaria res", va relatar Aguilera. A més, va recordar que la família i "un amor molt gran pel seu poble", el van fer quedar-s'hi: "Deia que no s'imaginava la vida fora de Parets".

Bragulat també va parlar d'aquell cap de setmana, "un dels més durs de la meva vida". "Sabíem que marxava (a Madrid), però no sabíem si tornava", va recordar la dona de Turull. I en la mateixa línia que Aguilera, va afirmar que "ell tenia bastant clar que no marxaria a l'exili". D'altra banda, també va explicar una anècdota de la seva filla Marta el dia que van fer conseller Jordi Turull. "Pot acabar a presó el meu pare?", va preguntar la Marta. "Fa 40 anys sí, però ara no", li van respondre. "Gràcies al judici sabem quin tipus de justícia hi ha a Espanya", va cloure Bragulat.

Edicions locals