El centre de recerca d'animals verinosos, l'únic de Catalunya, deixarà Parets

El Grup de Recerca de l'Escola de la Natura ha de treure la sala del verí, a demanda de l'Ajuntament

Societat

En un taller del GRENP sobre la manipulació d’espècies perilloses
En un taller del GRENP sobre la manipulació d’espècies perilloses

Parets del VallèsSergio Carrillo

El Grup de Recerca de l'Escola de la Natura (GRENP) –l'únic centre d'investigació i acollida d'animals verinosos de Catalunya– deixarà Parets aquest 2020 per anar a Calafell. Segons explica el president del GRENP, Daniel Fernández, des de l'Ajuntament paretà els han comunicat que la sala del verí –on hi ha els animals verinosos– no hi pot continuar al municipi, i per això han cercat l'acord amb el consistori tarragoní.

En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient i Benestar Animal de Parets, Rosa Martí, explica que el conveni que hi ha signat entre l'entitat i l'Ajuntament "no contempla que hi hagi animals verinosos". A més, afegeix que "la normativa urbanística tampoc ho permet". És a dir, d'acord amb el document i amb la llei vigent, no es poden allotjar animals verinosos en les instal·lacions de l'Escola de la Natura.

Tanmateix, Fernández creu que es podria haver buscat un lloc alternatiu per allotjar i mantenir la recerca a Parets dins la llei. Sobre el conveni, però, discrepa amb la regidora i destaca que el GRENP fa moltes accions que no estan explícitament descrites en el document, que se centra en amfibis i rèptils autòctons. Per exemple, assevera que "el conveni tampoc parla d'acollir amfibis exòtics", tasca que també realitzen. I destaca que fan investigació amb alguns animals autòctons verinosos, com els escurçons, i que aquests sí que estarien dins dels paràmetres del conveni.

En tot cas, l'Ajuntament els ha donat marge fins al juliol –quan acaba el conveni actual– perquè portin els animals verinosos a un altre emplaçament. El problema amb què es troba ara el GRENP és que les instal·lacions de Calafell, que es començaran a habilitar aquest gener, probablement no estaran finalitzades a l'estiu, i Fernández lamenta que "si no es trobés una solució, hauríem de sacrificar els animals".

D'altra banda, Martí remarca que la investigació amb els amfibis i els rèptils no verinosos és una tasca "molt maca" i afirma que seria "interessant" que es pogués mantenir al municipi. Malgrat això, Fernández no creu que puguin continuar aquesta tasca a Parets, ja que probablement traslladaran tota la seva recerca a Calafell.

El GRENP és el lloc de referència al qual s'adrecen els cossos de seguretat i mediambientals de la Generalitat per destinar-hi els animals exòtics que localitzen. Alguns els troben en zones urbanes i molts d'ells són requisats pels Mossos en escorcolls a habitatges.

Edicions locals