El govern de Parets engegarà un projecte de ciutat intel·ligent
Enguany començarà l'elaboració del pla director i es convidarà la ciutadania a participar-hi
La regidoria de Participació i Innovació, de la qual s'encarrega Lluís Moreno –edil de Sumem Esquerres a Parets–, encapçalarà a partir d'aquest 2020 un projecte d'smart city (ciutat intel·ligent), que arrencarà amb l'elaboració d'un pla director que determini "cap a on volem anar com a poble", apunta Moreno.
El regidor té clar que l'aposta per la sostenibilitat mediambiental és fonamental, però que també caldria trobar "com utilitzar els recursos per poder arribar a la màxima població i que hi hagi millores pressupostàries". És a dir, construir un poble del futur que tingui en compte el planeta i que també cerqui el major estalvi econòmic per al consistori.
Moreno apunta que aquest pla director s'hauria d'elaborar amb un ampli procés participatiu en el qual hi participessin els càrrecs electes, els tècnics municipals i la ciutadania: "Hem de treballar conjuntament i ha de ser un repte de poble. No tindria sentit si la resta de l'Ajuntament no entén que entrem en una revolució que té una millora interna i externa". De fet, l'antic govern socialista ja va encarregar a la Diputació un informe destinat a impulsar mesures estratègiques en la línia d'una smart city. Aquest document lliurat al consistori el març de 2019 també serà una primera base a partir de la qual començar a treballar en aquest pla director, del qual Moreno també destaca que "ha de ser molt transversal" i que, per tant, ha de comptar amb la implicació de totes les regidories de l'Ajuntament.
Algunes accions previstes
D'altra banda, el regidor de Participació i Innovació reitera que probablement no es portaran a terme gaires accions palpables de ciutat intel·ligent fins al proper mandat: "Tinc clar que en aquests quatre anys m'agradaria veure molt poca cosa física". I assevera que, a més de crear un bon pla director, s'ha de treballar "per crear una consciència col·lectiva" per potenciar la tecnologia de cara al futur dels municipis "per millorar la qualitat de vida dels ciutadans".
Tanmateix, sí que detalla algunes accions que s'haurien d'incloure en aquest pla director. D'una banda, actuacions d'eficiència energètica: "Hem de veure si els equipaments que tenim amb plaques fotovoltaiques funcionen, per anar-ho expandint, i hem de fer que la robotització de la llum estigui preparada, amb sensors que determinin els seus usos i que no depengui del factor humà".
Moreno també considera rellevant continuar amb la instal·lació de la fibra òptica i "connectar-la des de La Marineta fins a l'estació de Renfe". Precisament, el regidor clou apuntant que La Marineta podria ser "l'element físic en què es puguin crear sinergies industrials i empresarials amb espais per a start-ups i coworking".