Arrenca la festa major d'hivern amb una representació de Niu d'Art

Cultura

Arrenca la festa major d'hivern amb una representació de Niu d'Art
Arrenca la festa major d'hivern amb una representació de Niu d'Art | S.C.

Sergio Carrillo

Com és tradicional des de fa 26 anys, l'últim cap de setmana de gener se celebra la festa major d'hivern, en honor a Sant Sebastià. Enguany, les activitats es concentraran principalment del 24 al 27 de gener. Tanmateix, aquest diumenge serà Niu d'Art Poètic qui faci el tret de sortida al programa d'activitats.

L'entitat local, que té com a objectiu la promoció de la cultura catalana amb una dedicació preferent a la literatura, presentarà diumenge (18 h) a Can Rajoler l'espectacle Paraula de dona en veu d'home. Enguany s'ha apostat per portar a escena una actuació que entrellaça la poesia, la música i la dansa. El guió ha estat creat pel filòsof, escriptor i membre de Niu d'Art Joan Sala Vila, incloent-hi poemes de 16 poetesses catalanes, amb l'objectiu "d'obrir Parets a Parets, a Catalunya i al món", segons defineix el president de l'entitat, Isidre Oller. El mateix Oller serà el rapsode que posarà veu al text de Sala Vila. Tot plegat, acompanyat de l'actuació musical de dos professors de l'Escola Municipal de Música –Xavier Iglesias al piano i Glòria Valls al violoncel– i de diversos dansaires d'Amics de la Sardana de Parets.

Abans del 24, quan arrenqui oficialment la festa d'hivern, també es podrà participar en tres activitats a les biblioteques Can Rajoler i Can Butjosa. Dimarts a les 18 h, Carme Brugarola dinamitzarà l'hora del conte Fred d'hivern a Can Rajoler. El mateix dia però a les 18.15 h serà el torn per a una hora del conte adreçada a nadons –d'entre 0 i 3 anys– a Can Butjosa. I en aquesta darrera biblioteca també es farà una altra hora del conte dijous a les 18 h per a infants de més de 3 anys.

Potenciar els grups locals

Tot plegat es va presentar dimarts en una roda de premsa a la sala de plens. I la regidora de Cultura, Kènia Domènech, va apuntar: "Hem volgut conservar tot allò que funcionava, en tenim moltes coses, i hem volgut fer alguns petits canvis, sobretot de línies polítiques i de l'enfocament". Un dels trets característics d'aquesta festa major d'hivern és, segons Domènech, que serveix per "potenciar el producte local". També hi donen el toc feminista a la programació.

Precisament, enguany hi haurà dues nits de concerts musicals (divendres 24 i dissabte 25), i una d'elles estarà dedicada als grups locals i en l'altra es podrà gaudir d'actuacions protagonitzades per noies –hi destaca el grup de rap urbà i flamenc Tribade–. A més, la regidora de Cultura, Feminisme, LGTBI i Transversalitats, també va destacar que, així com va passar a la festa estiuenca, "tindrem un punt lila i un educador de carrer que tractarà el consum responsable amb els joves".

D'altra banda, el batlle i la primera tinenta d'Alcaldia també hi van intervenir en la roda de premsa. Jordi Seguer va dir: "Li hem donat més matisos a aquesta festa major, però els veritables canvis –respecte del model de festa del govern anterior– es veuran a la festa major d'estiu". També va destacar "el protagonisme de Diables, que enguany fan el seu 15è aniversari" i que el toc d'inici de dissabte 25 serà "equiparable al de la festa d'estiu". En aquest sentit, va reiterar: "Apostem molt per les entitats locals". I és per això que els membres de la colla gegantera Manyacs seran els encarregats dels versots. Per últim, va apuntar que "per primer cop hi haurà la fira d'atraccions", que estarà situada a l'aparcament del pavelló poliesportiu.

Per últim, Casandra Garcia va afirmar que "la festa major havia de ser més participativa", i que hi estan treballant en aquesta línia. I va destacar una de les novetats: "Un element de responsabilitat que des de l'oposició ja reivindicàvem amb els companys d'ERC és no fer cap activitat d'entreteniment amb animals". És per això que a la fira medieval no hi haurà l'exhibició de falconeria que l'any passat sí que es va portar a terme.

Edicions locals