Una instal·lació d'Oscar Moya per valorar les dones que han passat la vida cuidant algú

L'exposició, al Museu Abelló, sorgeix d'una anècdota personal de la seva àvia

Cultura

Una instal·lació d'Oscar Moya per valorar les dones que han passat la vida cuidant algú
Una instal·lació d'Oscar Moya per valorar les dones que han passat la vida cuidant algú | Museu Abelló

L'artista paretà Oscar Moya va inaugurar dissabte al Museu Abelló la mostra Tiempo al tiempo, que es podrà visitar fins al 19 d'abril.

Es tracta d'una instal·lació que sorgeix d'una anècdota familiar de l'autor i a partir de la qual vol reflexionar sobre una situació molt vigent. L'anècdota és concretament de la seva àvia, i va tenir lloc a Chilluévar (Jaén) el 30 de maig de l’any 1949. "Estaven fent una casa amb toves i mentre els maons s'estaven assecant, va passar una processó per sobre i els van trepitjar", explica. D'aquesta manera, "l'església com a institució va passar per sobre de la seva feina".

Amb aquesta instal·lació, Moya també vol mostrar que ni es valora ni mai s'ha valorat suficient la feina de "dones com la meva àvia, que han passat tota la vida treballant i cuidant algú: primer el pare i els germans, després els fills i els nets, i ara l'avi". I lamenta que, malauradament, aquesta situació "encara avui dia continua sent present i molt vigent".

Tiempo al tiempo, però, també vol servir com a homenatge per a la pròpia àvia de l'autor. Ella, de fet, ha escrit un text que es pot consultar al Museu explicant l'anècdota de la qual surt la mostra. Els assistents trobaran 23 toves a terra, "una per cada any que tinc", diu Moya, que representen aquelles peces de construcció que van ser destruïdes per la processó. A més, també hi ha col·locada una foto d'una processó de l'època i un altre text explicant la interpretació de l'artista.

D'altra banda, Moya explica que es tracta "d'una instal·lació molt pensada per a aquest espai" i afegeix que l'arrel d'aquesta obra és recurrent en les seves creacions: "Normalment treballo temes quotidians i últimament també familiars".

Proposta del Museu

Pepa Ventura, gerent del Museu Abelló, va proposar Oscar Moya que fes una obra per al Racó de l'Artista. Tot plegat va sorgir arran d'un projecte engegat per Moya com a professor de l'Institut Mollet –mentre realitzava les pràctiques del màster de professorat– i conjuntament amb els alumnes del batxillerat artístic. Es tractava d'una càpsula del temps a quatre anys vista.

Edicions locals