Jordi Turull: 'Si s'hagués acceptat la legitimitat del referèndum, en 4 mesos estàvem preparats per ser un estat'

També ha acusat Ciutadans de "covards" i ha assegurat que se sent "trist" amb els episodis de desunió de l'independentisme

Política

Jordi Turull: 'Si s'hagués acceptat la legitimitat del referèndum, en 4 mesos estàvem preparats per ser un estat'
Jordi Turull: 'Si s'hagués acceptat la legitimitat del referèndum, en 4 mesos estàvem preparats per ser un estat' | Gerard Artigas / ACN

Sergio Carrillo

L’exconseller de Presidència Jordi Turull ha participat aquest dimarts al matí en la comissió d’investigació del 155 al Parlament de Catalunya, i en la qual ha dit frases com que "si s'hagués acceptat la legitimitat del referèndum, en quatre mesos estàvem preparats per ser un estat".

I també ha reiterat en la defensa de la legalitat d'unes votacions d'autodeterminació per al poble de Catalunya, ja que "fer un referèndum no estava tipificat en el codi penal". En aquest sentit, el paretà, qui és llicenciat en Dret i advocat de professió, ha apuntat: "A un alumne de primer de Dret li fan un examen i li pregunten: una cosa que no està tipificada al codi penal, pot ser considerada delicte? Si respon que sí, està suspès i no el deixen ser advocat".

Tanmateix, ha criticat que el fiscal del Tribunal Suprem digués que "el referèndum és i serà delicte encara que s'hagi despenalitzat".

"Estic molt trist quan veig episodis de desunió"

D'altra banda, Turull ha aprofitat la comissió per demanar insistentment la unitat d'acció de l'independentisme. "Si voleu que l'estada a la cel·la ens sigui més feliç, episodis com el d'ahir, si us plau, no els facin. No sóc feliç a la presó i estic molt trist quan veig episodis de desunió".

Així que el paretà ha reclamat: "Aparquem l'orgull, recuperem la dignitat, fem-ho junts, fem-ho bé i ho farem possible". I ha asseverat que "on no podem fallar i amb el que es disgustaria la gent és en el que depèn de nosaltres, que és anar a la una a l'hora d'estipular marges, objectius i límits".

Acusa Ciutadans de "covards"

Les crítiques a Ciutadans, els representants del qual han abandonat la comissió després d'interrogar Junqueras i abans de la compareixença de Turull, també han estat algunes de les declaracions més destacades de l'extens discurs de l'exconseller de la Presidència: "Em sap molt greu que Ciutadans hagi marxat, són uns maleducats i uns covards. M'agradaria que la senyora (Lorena) Roldán (portaveu del partit taronja) m'aguantés la mirada quan parla del tracte que hem de tenir a la presó. Tinc ganes que Cs em digui quina mena de tracte hem de tenir a la presó. Hem d'estar emmanillats, emmordassats, incomunicats i tancats en una cel·la? M'agradaria que ens ho hagués dit. Per això dic que són uns covards".

Sobre els privilegis als centres penitenciaris, Turull ha afirmat que "només en voldria un i estic segur que la resta de presos, i no només de presos polítics, també només en voldrien un. Que quan una filla necessita el seu pare, hi pugui parlar. I aquest no el tenim".

Per tancar les seves referències al partit taronja, ha dit que "l'únic dubte que tenia era si venien aquí a fer putxinel·lis per garantir-se el minut a les televisions o si vindrien a entonar una mena de cara el sol per no perdre més vots cap a VOX. El que no m'esperava és que marxessin". I ha assegurat que "amb una càmera són molt valents", però "a la presó hi ha molta més humanitat que la que desprenen aquestes persones".

El 155, una "regressió"

I sobre el tema en qüestió de la comissió, l'aplicació de l'article 155 l'octubre del 2017, Turull l'ha definit com "el bypass que va de la intervenció de l'autogovern i les finances de la Generalitat a la intervenció del mandat de les urnes directament i a la intervenció de la democràcia a Catalunya". I també com "la culminació de la regressió total de l'autogovern i l'inici de la regressió en termes democràtics i de drets i llibertats fonamentals".

A més, ha assegurat que "a menys autogovern per l'acció de l'Estat, més increment del desig d'independència per part dels catalans" i ha lamentat que "la resposta de l'Estat ha estat sempre la mateixa: reduir més encara l'autogovern i sempre amb l'amenaça com a bandera i la resignació com a proposta per a Catalunya".

Per últim, ha dit que "a l'Estat sempre li ha acabat fallant el que deien les urnes, que els ha desautoritzat" i que des de Madrid, "en comptes de mirar de reconduir la situació i aplicar més la seducció que el cop de bastó, amb el 155 es va intervenir la darrera cosa que els faltava, la representació institucional de la generalitat". I, a més, "si amb la intervenció del resultat de les urnes no en tenen prou, l'empresonen, enduent-se per davant drets i llibertats fonamentals".

Edicions locals