El 'lightpainting' i les radiografies 3D, a la nova mostra de Can Rajoler

L'exposició, sorgida de l'Associació Fotogràfica Parets, es podrà visitar fins a l'1 de març

El 'lightpainting' i les radiografies 3D, a la nova mostra de Can Rajoler
El 'lightpainting' i les radiografies 3D, a la nova mostra de Can Rajoler

Sergio Carrillo

El Centre Cultural Can Rajoler va acollir divendres de la setmana passada la inauguració de la mostra Fotografia 3D, a càrrec del grup Churrasqueros (membres de l'Associació Fotogràfica Parets), el paretà Cristobal Ayala i Lluís Dubreuil.

Tots tres mostren, des de diferents punts de vista, fotografies anàglif. Es tracta de la unió de diverses imatges  de  dues  dimensions realitzades en el mateix instant i sota les mateixes condicions de llum o obscuritat que   provoquen   un   efecte   tridimensional   al   cervell quan es miren amb unes ulleres especials.

D'una banda, Churrasqueros –format per Albert Travé, Igor Rodríguez, Esther Aguilera i Juanjo Carrasco– ha combinat dues tècniques diferents, segons va apuntar Carrasco: "Les fotografies en tres dimensions i les fotografies lightpainting, imatges en moviment de pintura amb llum".

Carrasco també va afegir que "no s'està acostumat a veure fotografies lightpainting en 3D" i que, de fet, de les nou instantànies exposades per Churrasqueros, tres d'elles estan guardonades amb premis internacionals a Austràlia, Viena i Ohio.

La ciència del 3D

D'altra banda, aquesta mostra té una part eminentment científica, com són les radiografies tridimensionals de Cristobal Ayala. En aquest sentit, Ayala va explicar que "amb vuit radiografies mèdiques vistes en tres dimensions es pot simular un TAC. Això facilitarà molt el diagnòstic, a més dels estalvis que això comporta, perquè hi ha màquines de raigs X a qualsevol centre ambulatori". D'aquesta manera, Ayala ha exposat tres pòsters de radiografies tridimensionals, així com sis fotografies més en 3D.

Més enllà de les radiografies, Carrasco explica que les imatges anàglif són "ciència" i que les recomana molt per a les escoles "per entendre el poder que té el cervell de quadrar coses que no són lògiques". "La foto no està muntada en 3D, sinó que es fan dues fotografies que se solapen amb una petita variació, i és el nostre cervell el que munta el 3D", hi va afegir Carrasco.

L'origen de la mostra

L'Associació Fotogràfica Parets va proposar a Churrasqueros fer aquesta exposició, i es van anar afegint Ayala i Lluís Dubreuil.

Carrasco va explicar que Dubreuil va ser el mentor i mestre de Churrasqueros en el món del lightpainting. Dubreuil, però, no va poder assistir a la inauguració perquè actualment viu a Màlaga. En tot cas, la seva part ha consistit a exposar tres imatges en 3D, que totes ells són finalistes en diversos concursos internacionals
L'exposició es podrà veure fins a l'1 de març de dilluns a divendres de 16 h a 20 h, i dijous i dissabte de 10 h a 13 h.

Edicions locals