La Generalitat detecta contaminació a pous i aqüífers del Besòs i reforça el pla de xoc al riu
Territori ha instat Ditecsa, que va provocar el vessament al riu, a descontaminar el sòl i les aigües de l'entorn de les seves instal·lacions
Montornès del Vallès
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera reforçaran el pla de xoc de recuperació del Besòs després que s'hagi detectat contaminació a les aigües subterrànies i a pous industrials a la zona més propera a l'accident de Ditecsa, que va provocar el vessament de contaminants al riu a principis de desembre.
Així ho ha comunicat aquest migdia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la reunió amb alcaldes de la zona que ha mantingut a la seu del Consorci Besòs Tordera, i en la qual s'ha avaluat el pla de xoc que es va posar en marxa arran de l'incendi a l'empresa de reciclatge de dissolvents situada a Montornès.
Després de dues onades de mostrejos –el primer una setmana després de l'accident i el segon un mes després– s'ha pres la decisió d'incrementar aquestes proves donats els resultats de substàncies contaminants detectades a alguns pous i aqüífers de la conca.
En els mostrejos de gener de 2020, les concentracions de substàncies volàtils en les aigües subterrànies s’havien reduït de manera notable en els pous més afectats localitzats a la vora del riu i just després del punt d’afecció (en el primer mostreig, les concentracions eren més altes). Tot i que els valors d’alguns compostos volàtils estan a nivells moderats, aquests indiquen una tendència a la reducció en la gran majoria de compostos.
No obstant, en els darrers mostrejos s’ha detectat la persistència –i fins i tot augment- de tetrahidrofuran en els pous més propers a l’afecció. No s’ha trobat, en canvi, afectació en pous més allunyats i situats a la vall baixa del riu Besòs.
"Hi ha una afectació sobre les aigües subterrànies que volem analitzar amb més precisió i per això incrementarem el pla de xoc", ha avançat el conseller Calvet. Així, entre la segona onada ja realitzada i la tercera prevista per al mes d'abril, es farà una nova tongada de mostrejos per determinar l'afectació d'aquests aqüífers, que, segons ha assegurat el conseller, es limiten a pous d'ús industrial i en cap cas afecten l'aigua de boca. "Les aigües subterrànies tenen un comportament diferent de les superficials, més lent, i aquesta nova onada de mostrejos ens ajudarà a tenir-les controlades i a determinar quines accions s'hauran de fer", indica.
Requeriment a Ditecsa
D'altra banda, Calvet també ha anunciat que l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU), depenent de la Generalitat, ha requerit a l'empresa Ditecsa la descontaminació del sòl i les aigües del voltant de les seves instal·lacions industrials, situades al polígon Can Bosquerons. En concret, se li ha reclamat la presentació i execució amb caràcter urgent d'un pla de descontaminació que inclogui l'extracció, neteja, filtrat de l’aigua i retorn al medi en condicions de les aigües subterrànies afectades.
El requeriment s'emmarca en l'expedient de responsabilitat ambiental que el Govern català va obrir a la indústria poc després de l'accident, que està sent investigat per la Fiscalia de delictes contra el Medi Ambient. "El cas està sota secret de sumari i encara no hem pogut determinar el grau de responsabilitat però pel camí ja hi ha aquest expedient obert per a la descontaminació de l'entorn de l'empresa", ha anunciat Calvet, qui manté el compromís del Govern català de personar-se en cas que s'hagi comès delicte ambiental. De moment, segons el conseller, l'empresa ha rebut el requeriment i ja ha demanat els permisos per iniciar els treballs de neteja.
Renaturalització del riu
Les analítiques de biodiversitat realitzades aquestes setmanes han registrat una reducció del nombre d'exemplars d'algunes espècies del riu i també una disminució del nombre d'espècies en el punt d'afectació màxima de l'accident.
En concret, els trams aigües amunt mostren entre 5 i 6 espècies de peixos i, en canvi, en el tram de riu més proper al lloc de l’incident actualment només es detecta una espècie, el llopet de riu. Aigües avall de l’afecció, el nombre d’espècies es manté bastant semblant al que hi havia prèviament, tot i que la densitat d’individus es va reduir entre un 60-80% fruit del vessament.
Davant aquesta situació, el Govern, a través de l'ACA, el consorci i els ajuntaments treballaran per incrementar l'anomenada infraestructura verda, uns treballs que permetin "renaturalitzar i recuperar la capacitat d'acollir més biodiversitat del riu", uns projectes que es preveu es puguin dur a terme a mitjà i llarg termini. "Volem fer un pas més i no conformar-nos amb el que teníem sinó incrementar la funció natural del riu amb infraestructura verda que s'anirà implementant en els pròxims mesos i anys", ha recalcat Calvet.
El president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha agraït la transmissió d'informació de l'ACA i ha posat en valor la coordinació entre l'agència i el consorci per fer el pla d'actuació al riu. "Les anàlisis demostren que el Besòs torna a recuperar la normalitat que tenia abans de l'incident", ha dit Monràs que es mostra optimista pel que fa a la qualitat de l'aigua. Pel que fa a la recuperació de la biodiversitat, reconeix que "trigarà una mica més, tot i que el Glòria ha afavorit aquesta recuperació" i destaca el compromís perquè l'ACA incorpori en un futur elements a la llera i al riu perquè aquest tingui "més múscul natural" i elements de preservació i contenció de riscos de futur.