Martí Boada presenta la taula pel canvi climàtic de Parets: 'El Glòria n'és una manifestació evidentíssima'

La taula tractarà temes com la qualitat de l'aire, els espais verds, l'energia, l'entorn natural i la biodiversitat, el riu Tenes, la riera Seca i la bassa de Francesc Macià, la mobilitat, l'aigua o els residus

Societat

D'esquerra a dreta: Martí Boada, Rosa Martí, Jordi Seguer i Joaquim Elcacho
D'esquerra a dreta: Martí Boada, Rosa Martí, Jordi Seguer i Joaquim Elcacho

Sergio Carrillo

El científic ambiental i geògraf Martí Boada –qui va ser l'impulsor de les primeres escoles de la natura al Montseny i va ajudar a posar en marxa l'Escola de la Natura de Parets– va ser divendres el gran protagonista de la presentació de la taula de treball pel canvi climàtic, organitzada per l'Ajuntament.

En l'acte celebrat a la sala d'exposicions de Can Rajoler, Boada va explicar algunes de les manifestacions del canvi climàtic a la comarca. "Els registres ens marquen més d'un grau d'augment de temperatura en 50 anys. Ara hem tingut el temporal Glòria, que és una manifestació evidentíssima; amb les precipitacions al Vallès hem arribat a 560 mil·límetres per metre quadrat, és una autèntica barbaritat que en uns dies hagi caigut pràcticament el que hauria de ploure en tot l'any. I també veiem les manifestacions del canvi climàtic en els ecosistemes: la sortida de la fulla dels arbres s'ha avançat de mitjana uns 20 dies", va assegurar el ponent.

Boada, a més, va valorar positivament la creació d'aquesta taula de treball, però va advertir que només podria ser fructífera "si incardinen el fet de pensar globalment per actuar localment".

D'altra banda, va lamentar: "El planeta no l'arreglarem, perquè hi ha grans interessos. Aquest xicot, el Trump, no creu en el canvi climàtic. El número 1 del que diuen que és un exemple de democràcia, els Estats Units, ens nega totalment una evidència tan gran. A escala planetària tenim molta dificultat, però aquest tipus de meses a escala local  són molt importants per la motivació, per la implicació i pel compromís".

L'altre convidat va ser el periodista de La Vanguardia Joaquim Elcacho, especialitzat en medi ambient, natura i ciència, qui va exposar alguns exemples del tractament dels mitjans de comunicació sobre el canvi climàtic: "Aquesta setmana The Guardian ha aconseguit que totes les fotos que surtin per documentar el canvi climàtic no siguin simplement d'óssos polars, que queden molt allunyats de la realitat del dia, sinó que s'utilitzin fotos d'allò que està a prop de casa nostra i allò que interessa els ciutadans de manera directa".

L'altre exemple, en la mateixa línia, va ser de la televisió pública de Catalunya: "Fa unes setmanes que TV3 ha fet un llibre d'estil per tractar de relacionar més el canvi climàtic amb la realitat dels ciutadans". Tanmateix, hi ha grans contraccions, com el fet que "en Tomàs Molina es pot passar deu minuts parlant de canvi climàtic, i immediatament després surt una publicitat que patrocina El Temps de TV3 que és d'una empresa petroliera".

Una trobada mensual, oberta al públic

La taula de treball se celebrarà mensualment, està oberta a tota la ciutadania –les inscripcions es poden fer a l'Escola de la Natura– i tractarà temes com la qualitat de l'aire, els espais verds, l'energia, l'entorn natural i la biodiversitat, el riu Tenes, la riera Seca i la bassa de Francesc Macià, la mobilitat, l'aigua o els residus.

Un dels objectius que tindrà aquesta taula serà assolir els compromisos que va acordar la junta de portaveus el passat mes de setembre: garantir les reduccions de gasos amb efecte hivernacle del 50% en les emissions de CO2 abans del 2030, i assolir el balanç net zero abans de l'any 2040.

La regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, va asseverar que cal que la ciutadania interioritzi diversos conceptes. "Sostenibilitat: que el que faci avui, no hipotequi la vida o el futur dels nostres fills. Globalització: cada cosa que estem fent avui, aquí i en un moment determinat influeix a tota la resta del món. O economia circular: si abans el que fèiem era produir, consumir i llençar, ara hem d'intentar aconseguir residu zero".

Martí també va apuntar que la intenció de la taula és que "surtin propostes que es puguin aplicar en l'àmbit local". Però va insistir que "el canvi climàtic l'hem de combatre cadascun de nosaltres des de casa nostra".

Edicions locals