Les Gitanes de Parets fan un conte per explicar el seu origen

'I vet aquí... que van néixer les gitanes!' exposa una faula de com podria haver arribat el ball de gitanes al municipi

Cultura

Margarita Planas explicant el conte als alumnes
Margarita Planas explicant el conte als alumnes | Escola Municipal Pau Vila

Sergio Carrillo

I vet aquí... que van néixer les gitanes! és el nom del conte que ha publicat la Colla del Ball de Gitanes de Parets per explicar com va arribar el ball de gitanes al municipi. Fa cinc anys va néixer el projecte, "per fer difusió del 40è aniversari", explica la presidenta de l'entitat –qui ostenta el càrrec des de fa deu anys–, Margarita Planas.

Al principi, van passar per les escoles del municipi per explicar què és el ball de gitanes i per fer créixer el cuc d'aquesta tradició als més menuts. "Hem d'intentar rejovenir la colla", assevera Planas. Però a mesura que anaven passant per les escoles, van pensar que estaria bé fer un conte molt il·lustratiu adreçat principalment als infants.
Així que van encarregar la redacció d'una història. "Sabem que a la Mercè Alcayna li agrada molt escriure i li vam demanar a ella", diu la presidenta.

L'autora paretana, Mercè Alcayna, explica que li van demanar "una història base, curteta i senzilleta, que es pogués allargar o escurçar segons les edats". Amb tot això, va escriure "la faula de com podrien haver arribat les gitanes a Parets".

La protagonista és la Zaira, una gitana romanesa que, juntament amb la seva família, travessa Europa en caravana i arriba fins a Parets. Amb la seva arribada, va sorgir el Ball de Gitanes, com una barreja entre les seves danses i les pròpies del Vallès.

La història no acabarà aquí, sinó que Alcayna avança que "hi haurà una segona part de la història de les gitanes a Parets, des que arriben fins avui, amb l'evolució dels balls i dels vestits".

L'entitat va lliurar el conte als balladors al nadal i es pot comprar a la Papereria Farrés.

Dibuixos senzills amb colors vius

Tenint en compte que està adreçat principalment per a infants, les il·lustracions, que han anat a càrrec de Rosa Vila, eren essencials. Vila –nascuda a Granollers i veïna de l'Ametlla des de fa més de 20 anys–les defineix de "dibuixos senzills, pensats per al públic infantil" i "amb colors molt vius, que transmetin alegria i moviment".

D'altra banda, també apunta que s'ha documentat "buscant fotos antigues de gitanos romanís" i que li "encanta" la cultura gitana antiga. Pel que fa al Ball de Gitanes de Parets diu: "Ja hi estava familiaritzada, perquè tinc família que hi ha ballat".

Edicions locals