Les festes majors d'estiu del Baix Vallès, en perill

L'Ajuntament de Montmeló ha estat l'únic que ja ha confirmat la suspensió de la gresca i la resta de consistoris esperen la regulació

Cultura

Les festes majors d'estiu del Baix Vallès, en perill
Les festes majors d'estiu del Baix Vallès, en perill

Sergio Carrillo

Estiu és sinònim de platja, vacances i també de festes majors. El juny acaba amb la gresca montmelonina. El juliol l'estrena la festa de Santa Maria de Martorelles i el tanquen les de Parets i Sant Fost. A l'agost hi ha la gresca molletana. I el nou curs s'encara al setembre amb les festes majors de la Llagosta, Martorelles i Montornès. Tanmateix, tots aquests esdeveniments estan penjant d'un fil, a causa del coronavirus.

De manera global, els consistoris reclamen als òrgans competents que elaborin amb previsió les normatives per a la realització d'activitats populars per als pròxims mesos. De manera individual, cada govern afronta la situació d'una manera diferent.

Montmeló, la primera festa suspesa

A Montmeló, on hi ha la primera festa baixvallesana, el regidor de Comunicació, Lluís Esteban, confirma que enguany no se celebrarà. "No té sentit fer-la, tot i que mirarem si a l'agost o al setembre podem organitzar algunes activitats". Esteban, qui també està al càrrec de la regidoria d'Hisenda, explica que pròximament es farà una modificació de crèdit perquè el 65% de la partida inicialment destinada a la festa major serveixi per actuacions per pal·liar les conseqüències del coronavirus. El montmeloní també reclama que es prengui una decisió global i se suma a la petició realitzada aquesta setmana en una reunió d'alcaldes de la comarca, en què s'ha demanat que els primers ajuntaments vallesans que tenen programades les festes prenguin una decisió abans del 15 de maig.

Santa Maria de Martorelles, a principis de juliol

A Santa Maria de Martorelles, l'alcalde, Luisma Pintor, explica que estan treballant mantenint el calendari, "però sense tancar res". "No tenim cap garantia i tampoc podem prendre la decisió nosaltres; ens vindrà donada", hi afegeix.

Parets i Sant Fost, a finals de juliol

Pel que fa a Parets, la regidora de Cultura, Kènia Domènech, diu que estan "a l'espera de novetats i desitjant saber alguna cosa ferma com abans millor" i que esperen poder conèixer les normatives per a les festes populars en les pròximes setmanes per buscar alternatives, si s'haguessin de buscar. En tot cas assegura: "El que més desitgem és fer la festa, treballem per fer-la i per intentar poder mantenir al màxim la normalitat". També lamenta que "hi ha poques opcions plantejades perquè sobrevisqui la cultura en aquest context" i vol ajudar, en la mesura del possible, al sector: "Si no hi hagués festa major, tot el que ja tenim contractat, no es cancel·laria, ho ajornaríem".

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Fost, Carles Miquel, en la línia d'altres representants polítics del Baix Vallès, apunta que encara es desconeix la normativa que regularà com es podran celebrar els concerts o les festes populars. Ara per ara assegura que ja tenien "l'escaleta de la festa preparada", però resten a l'espera de la regulació. En tot cas, apunta que hi ha tres opcions: "Que es faci com sempre, fer un replantejament de la festa o ajornar-la". Si s'hagués d'ajornar, una data adient seria per la festa del patró, apunta.

Mollet, a l'agost

Pel que fa a Mollet, des de l'Ajuntament afirmen que "caldrà analitzar setmana a setmana com evoluciona la situació, l'estat d’alarma i les normatives de desconfinament que es vagin adoptant", actualment "tots els escenaris estan oberts". Tanmateix, asseguren que "la decisió final es prendrà a finals de maig o principis de juny".

Sobre la incertesa de la festa de Mollet, les Colles també n'han parlat. José López, cap de Morats, explica que ja tenien activitats i propostes avançades des de setembre, però admet que aquesta "és una situació crítica i no sabem si es farà". "La voluntat és fer-la, però sempre partint de la seguretat per a tothom. Així que farem el que ens deixin", hi afegeix.

I el cap torrat, Albert Carreras, en la mateixa línia, apunta que estan treballant "amb peus de plom", però tenen "l'esperança que la festa pugui tirar endavant". En tot cas, assegura que estan "amb l'ai al cor" perquè encara desconeixen si la tasca que estan avançant durant el confinament es podrà veure reflectida aquest estiu o l'estiu del 2021.

La Llagosta, Martorelles i Montornès, al setembre

Pel que fa a les festes del setembre, l’Ajuntament de la Llagosta s’ha donat un marge d’un mes per decidir què passarà amb la festa major; a Martorelles tampoc saben a hores d'ara què passarà amb la festa; i l'Ajuntament Montornès ha informat que manté les contractacions que ja tenia fetes, però no n'està fent de noves per la incertesa de la situació i a l'espera de veure com evoluciona tot plegat. Depenent d'aquesta evolució, prendran una decisió seguint les instruccions de les administracions.

Edicions locals