El Lluís Piquer i La Sínia preparen un projecte 'coherent i de futur'

Les direccions dels dos centres implicats i els grups polítics valoren la decisió d'instaurar un institut escola al municipi

Sergio Carrillo

Després de l'aprovació al plenari de la signatura d’un conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat per crear un institut escola a Parets –encara mancat de l'aprovació del Govern català–, les direccions dels dos centres implicats valoren positivament aquesta decisió. D'una banda, la directora de l'escola Lluís Piquer, Maria Lanza, explica que estan "il·lusionats de participar en aquest repte, que suposa un esforç i una tasca de coordinació".

També es mostra contenta per poder oferir "un nou servei públic", ja que serà el primer centre públic del poble que aculli els infants des dels 3 fins als 16 anys.

Lanza també destaca que darrerament el Lluís Piquer està "aplicant uns canvis metodològics amb la voluntat d'aprendre diferent, i La Sínia són referents d'Escola Nova 21". Així que es mostra satisfeta del futur institut escola, perquè considera que se'n podran beneficiar: "Volem sumar esforços per multiplicar beneficis".

D'altra banda, Josep 'Pitu' Camps, director de l'institut La Sínia explica que haurien volgut "tenir un institut propi, perquè teníem l'aspiració d'una oferta postobligatòria (cicles formatius) molt especialitzada en audiovisuals i noves tecnologies". En tot cas, després de veure que aquesta era "l'única alternativa realista que hi havia", afirma que l'entomen "positivament i amb il·lusió".

En aquest sentit, assevera que tenen per davant "dos anys de marge de coordinació dels equips per aprofitar allò bo d'uns i allò bo dels altres". D'aquesta manera, reitera que volen construir "un projecte coherent i de futur" que sigui "lineal" i que "permeti mantenir tota la feina ja feta".

Camps també destaca que els preocupava la manca d'un edifici. "Estem adaptats als mòduls i els hem intentat fer el més còmode possible. Però mentre estiguéssim en mòduls provisionals, el projecte de La Sínia estava en perill de desaparèixer", assegura, en considerar que si baixaven les xifres d'alumnes al municipi, probablement la Generalitat apostés per tancar un institut que ara com ara encara està en una ubicació provisional.

Un model adaptat al segle XXI

Pel que fa al model educatiu de La Sínia, el director explica que inclou molt la tasca amb noves tecnologies i el treball per projectes. "Aprofitant que l'institut va ser creat de zero i que tots veníem de l'ensenyament clàssic, teníem ganes de fer les coses diferent. Volíem innovar, vam intentar canviar l'organització del centre, la didàctica i les franges de treball". En aquest sentit, els alumnes destinen un terç del seu horari setmanal a treballs per projectes de manera globalitzada. També destaca Camps que els grups són de 20 i no d'una trentena d'alumnes, i que s'imparteixen "tallers no curriculars però sí molt competencials".

El PSC va ser l'únic partit que no hi va votar a favor

En el ple de maig, la regidora d'Educació, Casandra Garcia, va explicar que la idea de fer institut escola va sorgir de la Generalitat, qui "hi aposta i nosaltres comencem a valorar i a veure amb bons ulls aquesta possibilitat, que desencallaria tota la problemàtica que arrossega l'institut La Sínia –en barracons–".

La proposta va rebre el vot a favor de tots els partits del consistori, a excepció del PSC, que s'hi va abstenir. El seu portaveu, Francesc Juzgado, va dir que valoren "positivament aquesta mesura, però es queda a mig camí amb el què s'havia promès". També va exposar alguns dubtes, com en la part econòmica. L'Ajuntament avançarà 2 milions d''euros amb el compromís que la Generalitat en torni 1,8 entre el 2025 i el 2026, però els socialistes tenen "seriosos dubtes de recuperar els diners".

L'altre partit de l'oposició, Ciutadans, hi va votar a favor. "Potser no era la millor opció per a la nostra formació política, però sí que és la millor opció que tenim ara sobre la taula, i és la millor opció perquè els nostres fills no segueixin en barracons", va dir el regidor, Manuel Losada. El portaveu del partit taronja també va dir que "probablement, si no realitzem ara aquest conveni, ens passi. Tenim a sobre una crisi que està venint".

D'altra banda, la regidora de Parets per la República, Neus Jordà, va dir: "Estem orgullosos de formar part del govern que n'ha trobat la solució. Tenim el privilegi que les famílies de Parets podran escollir entre l'educació tradicional i un projecte d'institut escola". Per últim, la portaveu d'Ara Parets ERC, Kènia Domènech, va cloure: "Era l'hora d'acabar amb gairebé una dècada d'acusacions entre l'antic govern del PSC i la Generalitat. Hi ha gent que ho ha pogut fer durant vuit anys, però no ho han fet. Aquest govern no tindrà el pes de consciència de no haver blindat l'institut amb l'única forma possible que hi havia".

Edicions locals