S'aprova per unanimitat l'espai 'Parlem-ne', per fer front a les conseqüències de la Covid-19

El PSC no rep suport per crear la Taula per a la Reactivació Econòmica i Social

Política

S'aprova per unanimitat l'espai 'Parlem-ne', per fer front a les conseqüències de la Covid-19
S'aprova per unanimitat l'espai 'Parlem-ne', per fer front a les conseqüències de la Covid-19 | Aj. Parets

Dijous va tirar endavant per unanimitat en el ple municipal l’aprovació de l’escenari post Covid, sota el nom de Parlem-ne. La regidora de Promoció Econòmica, Carme Herrero, va explicar que es tracta d'un "projecte obert que recollirà en format de sessions participatives les necessitats de l'emprenedoria, del sector comercial, de la ciutadania, de les entitats culturals, de la salut i de l'educació".

En aquest sentit també va apuntar que les sessions s'iniciaran el mes de juliol i que "ens permetran elaborar una diagnosi que de ben segur ens donarà les eines per implementar un pla de xoc real que ens permeti avançar totes plegades com a poble".

Per a Kènia Domènech, portaveu d'Ara Parets ERC, "el Parlem-ne té la voluntat d'organitzar-se col·lectivament i que tota la ciutadania prengui partit amb una voluntat transformadora i una mirada crítica".

La primera tinenta d'Alcaldia i portaveu de Sumem Esquerres a Parets, Casandra Garcia, considerava que la proposta va "més enllà de poder oferir solucions immediates", tenint en compte la incertesa dels pròxims mesos i la possibilitat que hi pugui haver algun rebrot. Tanmateix, va admetre que aquesta "no era la idea inicial" de la seva formació política i que apostaven més "pel format de taula o de pla de xoc".

Per part de Parets per la República, Neus Jordà va celebrar que "amb el naixement de Parlem-ne deixem palès una vegada més els aires de canvi que volíem totes per a aquest ajuntament. Podíem haver copiat models d'altres pobles, crear una taula de reactivació econòmica com s'ha fet a tot arreu i ser políticament correctes. Però no ho hem fet, perquè el nostre tarannà no és el de ser els més ràpids o el de tenir més likes, sinó el de ser els més coherents, els més eficients i els més demòcrates". També va destacar que l'objectiu principal d'aquesta iniciativa és "crear propostes unitàries en un breu espai de temps".

Pel que fa als partits de l'oposició, Francesc Juzgado (PSC) va ser crític amb el projecte: "La solució que vostès donen és un fòrum de debat ple d'ambigüitats i amb una manca de concrecions. Les solucions són urgents i necessàries, aquí i ara". També va considerar que amb aquesta iniciativa el que ha pretès fer el govern local és, "un cop més, anul·lar el PSC i les nostres idees i propostes", tenint en compte que fa un parell de mesos que els socialistes han demanat insistentment la creació d'una Taula per a la Reactivació Econòmica i Social. Juzgado va lamentar que el Parlem-ne "recull part de la nostra proposta, però sense concretar una quantitat econòmica extra" (el PSC demanava que es creés una partida de mig milió d'euros). Tot i això, van decidir votar-hi a favor.

Manuel Losada (Ciutadans), també hi va donar suport i va recalcar estar d'acord amb el fet que el govern no hagi concretat cap partida econòmica: "Jo no hi posaria cap límit. No som partidaris de posar 500.000 euros, quan potser fa falta un milió d'euros, o potser no cal gastar-nos els 500.000 euros".

Per últim, el batlle, Jordi Seguer, va "agrair que tots els regidors hi votin a favor" i va asseverar que es tracta d'una "proposta realista, prudent, plural, diversa i oberta a tothom".

No tira endavant la Taula del PSC

D'altra banda, dilluns es va celebrar un ple extraordinari a petició del Partit Socialista, per aprovar la constitució de la Taula per a la Reactivació Econòmica i Social de Parets. L'únic punt de l'ordre del dia no va tirar endavant, ja que només va comptar amb els vots a favor dels regidors del PSC i la resta d'edils hi van votar en contra.

Juzgado va destacar que la principal diferència que hi hauria entre aquesta Taula i el Parlem-ne, aprovat dijous, és "la creació d'una partida extra" de 500.000 euros. "Aquest fons permet que davant de qualsevol proposta que surti es pugui donar una resposta ràpida sense haver de passar per cap modificació de ple", va apuntar el socialista.

Kènia Domènech (ERC) va justificar el seu vot en contra dient que aquesta Taula ja està integrada al Parlem-ne, però que la proposta del govern és "molt més àmplia, molt més oberta i molt més comunitària". De fet, va assegurar que el Parlem-ne "agafa l'essència de la proposta del grup socialista, perquè de fet està construït sobre aquesta proposta".

Casandra Garcia (Sumem Esquerres a Parets) va apuntar que "la proposta del Parlem-ne tenia implícites moltes de les propostes del PSC" i "ens estaríem equivocant si dupliquem esforços".

Neus Jordà (Parets per la República) també considerava que aprovar la proposta socialista seria "duplicitar el projecte". Tanmateix, va "agrair que l'oposició hagi presentat una proposta proactiva, però l'escenari ideal hagués estat que després de la contraproposta que havia fet el govern haguéssim arribat a un consens de fer una presentació unitària, en lloc d'aquest afer individual".

Pel que fa a Ciutadans, Manuel Losada va titllar de "nyap" el text presentat pel PSC, perquè no inclou explícitament la participació del partit taronja en la Taula, malgrat que Juzgado va admetre que es tractava d'un error. Losada va reiterar, en aquest sentit, "que el que avui es vota és que Ciutadans no estigui representat al nostre municipi". D'altra banda, també va criticar: "Veiem una falta de representants de sectors importants i una sobredimensió de regidors (11 representants)".

Amb la negativa a la Taula per a la Reactivació Econòmica i Social de Parets i a la creació de la partida de mig milió d'euros, el PSC va lamentar en un comunicat enviat el mateix dilluns: "Nosaltres vam dir sí a la seva proposta (Parlem-ne) per lleialtat institucional i perquè hem d'anar de la mà pel bé de les paretanes i els paretans, però és una llàstima que en la seva contraproposta a la nostra no es concreti l'important, més enllà de parlar de tot el que vulguin, que és destinar mig milió d'euros extres per ajudar les paretanes i els paretans".

Edicions locals