Maribel Màrquez substitueix Antoni Vicente al capdavant de la Taula de la Memòria Històrica

Albert Blasco és el nou secretari i Paulí Rigol es manté com a tresorer

Societat

Maribel Màrquez substitueix Antoni Vicente al capdavant de la Taula de la Memòria Històrica
Maribel Màrquez substitueix Antoni Vicente al capdavant de la Taula de la Memòria Històrica

Dilluns a la tarda es va constituir la nova junta directiva de la Taula de la Memòria Històrica de Parets. Maribel Màrquez ha estat escollida nova presidenta, substituint Antoni Vicente; Albert Blasco s'hi incorpora com a secretari; i Paulí Rigol es manté com a tresorer. Màrquez explica que el canvi de directiva farà canviar poc la tasca de l'entitat, "perquè ja tenim un objectiu en comú, que és apropar i conscienciar la societat i el jovent de tot el que va passar, perquè que no s'oblidi".

Un dels temes a treballar que considera "de màxima urgència" és la memòria oral de les persones que van patir la Guerra Civil i la repressió a la postguerra, "sobretot donada l'elevada edat que actualment tenen aquestes persones". En aquest àmbit hi treballa principalment l'Albert Blasco.

El projecte educatiu, a càrrec de l'actual presidenta, és un altre dels eixos principals de la Taula de la Memòria Històrica: "Desenvolupem un projecte amb els instituts Torre de Malla i La Sínia, els fem d'intermediaris per tenir seminaris o conferenciants". A més, de cara als treballs de recerca de batxillerat o a altres tasques que es puguin fer als instituts sobre la temàtica, l'entitat pot posar els alumnes en contacte amb algunes entitats memorialístiques de Catalunya, amb les quals hi tenen relació.

El tercer bloc a seguir és "recuperar la cultura popular catalana, incloent-hi els ateneus, així com poesia o música", diu Màrquez.
La presidenta destaca que tenen "molta feina a fer i no fem més per manca de recursos humans i materials i econòmics". Actualment, l'entitat està formada per vuit membres i voldrien que s'hi pogués incorporar gent "que tingui interès en la memòria històrica" i que encaixi en els tres valors ideològics de la Taula: el republicanisme, el catalanisme i l'antifeixisme.

Arran del carrer d'Adolfo Suárez

La Taula de la Memòria Històrica va néixer el 2014 arran de l'aprovació d'una moció per posar el nom d'Adolfo Suárez a algun carrer o plaça del municipi, que va comptar amb el suport del PSC i el PP i els vots en contra de la resta de partits. "Ens va semblar que era incoherent dedicar un carrer a una persona que venia del Movimiento Nacional, havent tingut una història tan cruel a Parets durant la Guerra Civil", explica Antoni Vicente, primer president de l'entitat, qui afegeix que amb aquell "rebombori" van creure oportú "mantenir l'associació, perquè no tornessin a passar coses com aquesta".

Així que dos anys després es van constituir oficialment com a entitat i, ara, passats quatre anys ha tocat el primer canvi de directiva. "Tenim un pla de treball molt establert i tota la línia de treball ja està envestida i garantida, però era important una renovació", explica Vicente, qui es mantindrà actiu a la Taula com a vocal.

Edicions locals