Som* i Unió de Pagesos s'uneixen per impulsar Arrels, el primer mercat de pagès en xarxa

Amb més de 1.000 fundadors del projecte, aquest punt de trobada vol defensar millors condicions per als pagesos, l'abastiment de productes de proximitat i un entorn natural ric i divers

Societat, Economia

Roser Sebastià, vicepresidenta de Som*; Raquel Serrat, ramadera i responsable de Dones d'Unió de Pagesos; Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, i Josep Sucarrats, director d'Arrels
Roser Sebastià, vicepresidenta de Som*; Raquel Serrat, ramadera i responsable de Dones d'Unió de Pagesos; Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, i Josep Sucarrats, director d'Arrels | Som*

Després de l’èxit de Pagesia a casa, en què més de 400 productors i productores van abastir directament la població durant el confinament, el sindicat referent al camp català Unió de Pagesos fa ara un pas més i es converteix –al costat de la cooperativa Som– en impulsor del mercat de pagès en xarxa Arrels.

Un cop assolit el suport de 1.000 persones que ja se n’han fet Fundadores, les dues organitzacions es fixen l’objectiu d’arribar a 5.000 per tal d’engegar-lo la propera tardor.  En paraules de Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, "que Arrels funcioni és una qüestió de país. Durant el confinament s’ha posat de manifest que Catalunya necessita als pagesos i nosaltres no hem deixat de treballar, no hem fallat a la gent. Ara cal demostrar que, entre tots, som capaços de fer un país amb futur que valora la gent que l’alimenta i el seu territori".

D’una banda, Arrels serà el primer mercat de pagès en xarxa que connectarà directament els millors productors agrícoles, ramaders i artesans del país amb els consumidors sense que cap intermediari hi afegeixi cap cost. El sistema actual de distribució alimentària perjudica els productors, els consumidors i l’entorn natural i per això, és urgent recuperar el dret a triar allò que consumim.

De l’altra, serà també un punt de trobada dels qui estimen "el món que torna" per posar en valor l’estil de vida rural. En forma de portal web, de revista trimestral i de ràdio a internet, serà una finestra oberta amb continguts cuidats, sorprenents i inspiradors per reivindicar i gaudir del món que torna: la terra, les mans, la vida.

L’aliança entre el sindicat referent del camp català i la cooperativa de comunicació i cultura suma a la iniciativa els 400 productors de 'Pagesia a casa' i es proposa aconseguir el suport de 4.000 nous Fundadors/es.

El nombre de fundadors/es s’ha limitat a només 5.000 per compassar el creixement a la capacitat de producció de cadascun dels productors i per  poder atendre la complexitat logística i tecnològica. "No som, ni volem ser, l’Amazon català. Amazon és un gran depredador que colla els productors i destrueix el teixit comercial dels barris i pobles. Arrels és un projecte cooperatiu que, amb la força de la gent que ens fa costat, garantim la qualitat i la logística", comenta el director d’Arrels, Josep Sucarrats. Per convertir-se en un dels Fundadors, només cal entrar al web MercatArrels.cat i escollir una de les opcions que permet entrar a formar-ne part. 

Pel que fa als productors, totes aquelles persones i empreses de la pagesia, ramaderia i pesca o artesania, poden inscriure-s’hi lliurement a través del web, on podran oferir els seus productes, sempre que encaixin amb els criteris de qualitat, proximitat i sostenibilitat que fixarà l’equip d’Arrels. "Passi el que passi, els pagesos i pageses no deixem de treballar perquè a ningú li faltin aliments sans i segurs cultivats o criats al costat de casa i per això és tan important, ara, fer costat al producte de proximitat i el comerç local", reivindica Raquel Serrat, responsable de Dones d’Unió de Pagesos. 

Més d’una cinquantena de persones referents de la cultura, la gastronomia, la comunicació, l’activisme i el món cooperatiu i pagesos i ramaders d’arreu del país han signat el Manifest Fundacional en què s’afirma que "tornar a connectar amb les arrels i assegurar que els nostres pagesos i artesans no hagin d’abandonar tot el que han après destil·lant segles de tradició és l’única forma d’avançar, l’únic futur possible" i que "per això volem recuperar el poder de decidir, de donar forma al món que podria ser al marge de les grans distribuïdores i multinacionals depredadores".

Amb l’experiència de publicar durant dues dècades les capçaleres Cuina i Descobrir, i d’haver impulsat Llibreries Obertes durant l’estat d’alarma, l’equip de Som ha ideat Arrels, des del cooperativisme i sense ànim de lucre. "Els darrers mesos, hem comprovat amb diverses iniciatives que la força de la gent és imparable. Per això, ara, tornem a proposar que ens unim per fer possible Arrels des de la gent i per a la gent", explica Roser Sebastià, vicepresidenta de Som.

Edicions locals