La creació de l'institut-escola podria enterrar el nom de Lluís Piquer

Es tracta d'un dels objectius de la Taula de la Memòria Històrica, arran de les "connotacions franquistes" de l'antic mestre del poble

Societat

Parets del VallèsSergio Carrillo

La creació de l'institut-escola, amb la fusió entre l'escola Lluís Piquer i La Sínia podria acabar amb un dels darrers elements del nomenclàtor de Parets amb "connotacions franquistes": Lluís Piquer.

Canviar el nom de l'escola Lluís Piquer –així com de la Via Piquer– ha estat un dels objectius en els quals la Taula de la Memòria Històrica ha treballat des de la seva formació. La recentment nomenada presidenta de l'entitat, Maribel Màrquez, explica que "segons la Llei de Memòria Històrica s'han de retirar els símbols i els noms amb connotacions franquistes". És per això que ja fa anys que hi insisteixen per canviar el nom del centre educatiu.

Pel que fa a l'Ajuntament i en la mateixa línia, la regidora d'Educació, Casandra Garcia, explica que "es va proposar una comissió per decidir si es volia fer o no el canvi de nom de l'escola Lluís Piquer. El que s'ha plantejat és la creació d'un procés participatiu per escoltar totes les sensibilitats i en el qual puguin intervenir els alumnes, les famílies i els claustres de l'escola Lluís Piquer i de l'institut La Sínia, per consensuar el canvi de nom, si finalment es decideix en aquest procés".

Quant a l'escola implicada, la seva directora, Maria Lanza, assevera que ja fa un temps van "notar a l'ambient que no totes les famílies estaven a gust amb el nom". Així que tenint en compte que al consell escolar "no hi havia un consens clar sobre el nom de l'escola" van començar el projecte per canviar-lo i, de fet, recentment s'ha creat una comissió que tractarà la qüestió.

En tot cas, Lanza recalca que "com a escola mai hem fet un treball al voltant de la figura del Lluís Piquer" i avança que en cap de les tramitacions que s'estan efectuant per a la creació de l'institut escola es menciona el nom de Lluís Piquer, sinó que el Departament cita el projecte literalment com a Escola Institut de Parets. A partir d'aquí, les comunitats educatives d'ambdós centres hauran d'acordar si mantenir aquesta nomenclatura o si posar-hi un altre nom de consens. Però el que sembla una opció bastant viable és que amb la creació del nou centre s'elimini la menció a Lluís Piquer.

Els llistats de Piquer van servir Franco per condemnar paretans

Des de la Taula de la Memòria Històrica de Parets admeten que "és un tema molt complicat, perquè hi ha gent al poble que diu que en Lluís Piquer era bona persona, però nosaltres només entrem en el fet que hi ha una llei que diu que s'ha de treure el nom". La presidenta explica que el mestre Piquer feia llistats de les persones "que ell considerava que no eren bons cristians i dels que creia que eren anarquistes i simpatitzants amb la república". Des de l'entitat paretana expliquen que "els llistats d'aquest senyor van servir al govern de Franco per jutjar veïns de Parets", com alguns dels alcaldes executats.

Prèviament, però, Lluís Piquer i dos dels seus fills, que "van participar activament en l'Alzamiento Nacional", van ser afusellats a Can Valls (Mollet) el juliol del 1936 a mans del comitè revolucionari de Granollers.

Piquer a banda, des de la Taula també consideren que s'hauria de canviar el carrer de Gual Villalbí, qui va ser ministre de Franco. Es tracta d'un tema que ja va tombar el ple de Parets el 2017, arran d'una moció presentada per Ara Parets ERC.

Edicions locals