Ara Parets ERC vol reprovar el Govern Espanyol arran de la fugida del rei emèrit

La moció exigeix al president Pedro Sánchez i a la vicepresidenta Carmen Calvo totes les explicacions necessàries per esclarir el rol del Govern de l'Estat en la fugida de Joan Carles I

Política

Ara Parets ERC vol reprovar el Govern Espanyol arran de la fugida del rei emèrit
Ara Parets ERC vol reprovar el Govern Espanyol arran de la fugida del rei emèrit | Casa Reial

Ara Parets ERC proposa reprovar "el Govern de l'Estat Espanyol per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit tal com va admetre el president del govern, Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa". Ho fa amb una moció que es debatrà en la junta de portaveus d'aquest setembre.

En el text s'exigeix al president Sánchez i a la vicepresidenta Carmen Calvo totes les explicacions necessàries per esclarir el rol del Govern de l'Estat espanyol "en aquesta operació d'Estat de blindatge de la monarquia i detallar la situació actual en la qual es troba el rei emèrit".

Des d'ERC apunten que "durant les darreres setmanes, en plena crisi sanitària i social, el rei Felip VI va admetre, sense vergonya, l’existència de possibles irregularitats en els comptes del rei emèrit. Les investigacions periodístiques apunten, en aquell cas, a comptes bancaris del Rei Joan Carles en què s’hi haurien dipositat al voltant de 100 milions de dòlars provinents de comissions originades en diversos contractes de construcció o subministrament d’armes entre determinats estats i grans empreses espanyoles. Sembla acreditada igualment una fortuna personal ubicada fora del país que superaria els 2.000 milions d’euros".

En aquest context, el Parlament de Catalunya, el passat 7 d’agost, es va posicionar políticament en el sentit que Catalunya es considera republicana i que vol avançar cap a la independència.

La moció presentada per Ara Parets ERC insta al Govern de l'Estat i el Congrés dels Diputats a implementar les reformes necessàries per poder investigar la corrupció de la monarquia; retirar els privilegis de què gaudeix Joan Carles I, així com l’aforament al Tribunal Suprem; derogar els delictes de calúmnies i injúries contra la Corona, i anul·lar les causes i sentències per aquests delictes; permetre la fiscalització dels comptes i activitats dels membres de la Casa Reial; i retornar els diners que la monarquia hagi obtingut de manera il·lícita.

La moció també constata que "la monarquia espanyola és successora del règim franquista, segons la Llei de Successió de la Jefatura del Estado de juliol de 1946".

Edicions locals