Pere Fortuny, president de Promemòria als Immolats: 'És vergonyós que haguem trigat més de 40 anys en arribar aquí'

El molletà fill de l'alcalde assassinat Josep Fortuny té l'esperança que la futura Llei de Memòria Democràtica acabi anul·lant els judicis sumaríssims

Política

Mollet del Vallès

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, que inclou l'anul·lació de les condemnes per raons ideològiques durant el franquisme, entre elles, les dels alcaldes i regidors paretans Antoni Arimon, Joan Brunat, Amadeu Pagès, Amadeu Ramon i Esteve Seguer, així com la de l'alcalde de Mollet, Josep Fortuny i Torrens, qui va ser alcalde de la ciutat del gener de 1937 al juliol de 1938. El seu fill Pere Fortuny, president de l'Associació Promemòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya es mostra satisfet pel pas que s'ha fet però considera "vergonyós" que s'hagi trigat més de 40 anys en arribar a aquest punt.

L'avantprojecte de llei, que actualitza la impulsada per l'executiu de Rodríguez Zapatero l'any 2007, també preveu la il·legalització de fundacions que "amb recursos públics" facin apologia a la dictadura o d'altres que incitin a l'odi i la violència contra les víctimes del franquisme.
 
La llei, que comença la seva tramitació, també contempla una resignificació del Valle de los Caídos per convertir-lo en un cementiri civil, la creació d'una fiscalia de sala al Suprem, d'un cens nacional de víctimes, un mapa de fosses o un banc d'ADN per identificar les víctimes. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha afirmat que es tracta d'una llei "per trobar-nos tots".

L’afusellament de l'alcalde Fortuny

L'alcalde Fortuny va ser un dels molts republicans que va patir les represàlies del règim franquista i que va acabar assassinat. El gener de 1939, Fortuny es va exiliar a França i va ser reclòs al camp de concentració de la platja d'Argelers, juntament amb altres companys de consistori, entre els quals Feliu Tura. El 9 de febrer va passar la frontera per Hendaia i va entrar a l'Espanya de Franco per Irun.

Va ser detingut i confinat en dos camps de concentració, el mes de maig el van traslladar a la presó Model de Barcelona, on va ser sotmès a judici sumaríssim i condemnat a mort. Va ser executat el 16 de juliol de 1939 al Camp de la Bóta i enterrat a la fossa comuna del cementiri de Montjuïc.

Fortuny va ser un dels fundadors i membre de la junta del Centre Catalanista Republicà creat a Mollet del Vallès el 1930 i que posteriorment s'adherí a ERC.

El fill de l'alcalde assassinat, el molletà president de l’Associació Promemòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, ha dedicat gran part de la seva vida a lluitar per la nul·litat dels judicis i sentències del franquisme. Fortuny es mostra satisfet del pas que s'ha fet amb l'aprovació de l'avantprojecte però considera "vergonyós" que s'hagi trigat més de 40 anys en arribar a aquest punt. "Des de l'any 1978 que estem lluitant perquè l'Estat anul·li els judicis sumaríssims", recorda.

Fortuny opina que la llei impulsada per Zapatero va ser "una enganyifa" i espera que en aquesta ocasió la llei superi el tràmit del Congrés amb l'anul·lació dels judicis.

Edicions locals