Una vintena de municipis de la B-30 signen una declaració per impulsar el territori

Entre els ajuntaments hi ha Mollet, on hi l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i l'IUCT, i Parets

Societat

Prop d'una vintena de municipis de l'entorn de la B-30, entre els quals hi ha Mollet i Parets, van signar dimarts al matí a Sabadell una declaració per al desenvolupament econòmic i l'ocupació del seu àmbit d'influència, ja que representa prop del 4% del PIB de l'Estat espanyol.

Reunits al Teatre Principal de Sabadell, 18 ajuntament van signar dimarts una declaració que aposta per crear un gran espai econòmic, a l'entorn de la B-30, conjuntament amb empreses, universitats, centres de recerca, parcs tecnològics i sectors econòmics i socials, tot aprofitant les sinèrgies que aporten els equipaments estratègics que hi ha ubicats al llarg i a l'entorn de la B-30.
Els municipis signants destaquen que l'eix de la B-30 és un àmbit extraordinàriament important per a Catalunya i per a Espanya, ja que representa prop del 4% del PIB espanyol. A més a més, té un gran potencial econòmic, amb equipaments de referència en àmbits com el coneixement, amb les universitats, el Sincrotró; els serveis de recerca lligats a la sanitat; equipaments de projecció internacional com el Circuit de Montmeló; i indústries destacades.
Així, a partir de la reunió es pretén convertir la B-30 en un element vertebrador i de marca per potenciar la zona industrial i tecnològica, i posicionar-la com una de les regions industrials amb més potencial de Catalunya, Espanya i, en un futur, del sud d’Europa.
Els ajuntaments que han donat suport a la declaració han estat: Mollet, Martorell, Castellbisbal, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Barberà del Vallès, Badia, Sabadell, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Parets del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Vilanova del Vallès, Granollers i la Roca del Vallès. Per tal de desenvolupar la declaració, s'ha acordat constituir un grup de treball amb representants municipals. Igualment, està oberta la participació a representats de l'Estat, de la Generalitat i de la Diputació, així com a les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics, els parcs tecnològics i científics, les organitzacions empresarials, les empreses i les organitzacions sindicals del territori.

ENTORN DE LA B-30
Tal i com recull la declaració, l’àmbit de la B-30 disposa d’un seguit d’equipaments i empreses que aporten un gran potencial. D’una banda, hi ha el Parc de l’Alba, que acull el laboratori de llum del sincrotró Alba i que, amb 340 hectàrees, és un dels equipaments de recerca més avançats del món. A la B-30 també hi ha la Universitat Autònoma de Barcelona i el seu Parc de Recerca UAB, amb 30 instituts de recerca i més de 4.000 investigadors. La Universitat Politècnica de Catalunya amb l‘escola Tècnica Superior d’Arquitectura, Esade-Creàpolis, la Universitat Internacional de Catalunya, i l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT) de Mollet complementen l'oferta universitària i de recerca. Molt proper a aquestes instal·lacions, hi ha el Parc Tecnològic del Vallès, amb 150 empreses instal·lades i on treballen 2.910 persones. A més, hi ha 23 centres de recerca que es troben situats, majoritàriament, als campus universitaris i als parcs científics i tecnològics, amb prop de 30.000 metres quadrats.
A l’entorn de la B-30, se situen 994 empreses del sector industrial de nivell tecnològic mitjà-alt i alt. És també estratègica l’existència en aquest espai del Centre Intermodal de Mercaderies (CIM), com a equipament per afavorir l’eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres d’activitat econòmica. A més, hi ha l’existència d’equipaments rellevants, alguns en l’àmbit català, com l’Institut de Seguretat Pública de Mollet, i altres fins i tot referents mundials, com el Circuit de Catalunya a Montmeló, i l'oferta hotelera i comercial i d’equipaments firals.

MOLLET A L'EIX DE LA B-30
En el cas de Mollet, l’alcalde Josep Monràs ha destacat els actius que la ciutat aporta a l’eix de la B-30 com els ja anomenats (el IUCT, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, l’espai natural de Gallecs); així com també un clúster d’empreses farmacèutiques; les empreses municipals EMFO, Mercamollet i Promosol, amb objectius com la creació d’ocupació, l’atracció i creació d’empreses i la promoció econòmica i comercial; i plataformes digitals de servei de promoció econòmica.

Edicions locals