La Linera celebra el 140è aniversari

Dimarts es va inaugurar un panell informatiu de la fàbrica, que dona inici a la celebració de l'efemèride

Societat

La Linera celebra el 140è aniversari
La Linera celebra el 140è aniversari | S.C.

Dimarts es va inaugurar a l'accés principal del parc de La Linera un panell informatiu de l'antiga indústria la Linera per celebrar el 140è aniversari de la posada en marxa de la fàbrica.

"Va ser el 1876 quan l'Antoni Feliu i Peix va comprar aquests terrenys on es va instal·lar la indústria tèxtil la Linera, però la posada en marxa de la fàbrica no va ser fins quatre anys després", va explicar l'alcalde, Jordi Seguer, durant la presentació.

En aquesta fàbrica que va estar en funcionament fins principis dels anys 70 i que "va ser el puntal de la industrialització del poble", hi van treballar molts vilatans de Parets. De fet, el poble va créixer en bona part gràcies a les persones vingudes principalment d'arreu de Catalunya, de l'Aragó i del País Valencià que es van establir a Parets per treballar a la indústria tèxtil. Va ser el cas, de fet, del mateix alcalde. "La meva família, que no és natural de Parets del Vallès, va venir de l'Aragó, de Terol, el 1911 perquè tenia el compromís de tenir llocs de treball a La Linera", va explicar Seguer en l'acte.

Neus Jordà, regidora de Patrimoni Cultural –àrea encarregada de la celebració d'aquesta efemèride–, també va tenir un passat familiar lligat a la fàbrica: "La meva família també forma part de la història de la Linera. Recordo com la meva àvia m'explicava les pautes que tenien per poder alletar els nens que estaven a l'escola La Cuna per posteriorment continuar treballant".

Per últim, la primera tinenta d'Alcaldia, Casandra Garcia, va reivindicar l'oportunitat que va suposar La Linera per a moltes dones paretanes: "Fa 140 anys el paper de la dona en la nostra societat era complicat i moltes es veien encasellades a fer una vida plenament a casa, cuidant dels fills. En aquesta fàbrica, però, es donava l'oportunitat de què moltes dones poguessin treballar. A més, tenien aquest servei de guarderia a La Cuna, així que en aquell moment aquestes mares ja disposaven d'un recurs per poder treballar i poder tenir una certa independència econòmica".

De La Cuna va recordar que avui es manté l'essència de cuidar les criatures més petites, "però evidentment amb la pedagogia que ha avançat, ja no és una guarderia, sinó que ara es fa tot un projecte educatiu".

Activitats malgrat la Covid

La pandèmia ha afectat la celebració que hi havia pensada. Tanmateix, l'Ajuntament organitzarà diferents actes durant tot l'any per celebrar l'efemèride. La primera de totes, aquest tòtem que "explica la història dels tres pilars fonamentals que encara ens acompanyen: la xemeneia, com a record de la indústria; la casa cuna, que avui és una escola bressol, però que ja va ser concebuda amb aquest concepte per les treballadores de la fàbrica; i el que avui coneixem com l'escola de música, però que antigament era la torre del director", va assenyalar Jordà.

En una cantonada del plafó, a més, hi ha un codi QR que dóna accés a l'apartat del web del consistori anomenat Fons documental de la fàbrica La Linera, en el qual es poden veure gairebé una cinquantena d'imatges antigues de la fàbrica i els seus entorns.

Plafó a banda, Jordà va apuntar que durant l'any hi haurà més activitats al voltant d'aquesta commemoració: "Volem portar als carrers la manera com es treballava el tèxtil amb tallers de telers, i estem pensant de fer arribar als paretans aquells records documentals que tenim, com els butlletins de l'època on surten noms de gent que encara viu i on explicaven els moments que estaven vivint".

Edicions locals