Antonio Cerrillo destaca en un acte a Parets la relació entre el coronavirus i el canvi climàtic

El periodista especialitzat en medi ambient va presentar dimecres el seu llibre a Parets

Societat

Antonio Cerrillo destaca la relació entre el coronavirus i el canvi climàtic
Antonio Cerrillo destaca la relació entre el coronavirus i el canvi climàtic | S.C.

Sergio Carrillo

Antonio Cerrillo, periodista especialitzat en medi ambient a La Vanguardia, va presentar dimecres al Racó de les Brases de Parets el seu llibre Emergencia climatica, en el qual explica que "Espanya és una de les zones del planeta més vulnerables als embats del canvi climàtic" i que "el país es veurà obligat a aplicar mesures d'adaptació al canvi climàtic i a reforçar les seves polítiques de conservació amb la natura".

L'objectiu del llibre era, segons va explicar Cerrillo en l'acte a Parets, "ser el més senzill, pedagògic i divulgatiu possible". El periodista trobava que, si bé rebia molts llibres sobre la temàtica en anglès i, per tant, focalitzats en altres punts del planeta o amb una visió global, "ningú s'havia molestat a recopilar les coses del canvi climàtic a Espanya" i aquesta és l'aportació més gran que fa l'obra, que repassa "des del desgel dels Pirineus, fins a la pujada del nivell del mar o les onades de calor al país".

L'esdeveniment va estar organitzat per Sumem Esquerres a Parets i presentat per la regidora Rosa Martí, que va coincidir amb Cerrillo en la seva època de diputada al Parlament i de qui va dir que "és un periodista molt exigent, no es fiava de cap polític que li expliquéssim sopars de duro".

Emergència climàtica relacionada amb la Covid

Pel que fa al protagonista de l'acte al Racó de les Brases, Antonio Cerrillo va destacar la relació del coronavirus amb el canvi climàtic: "Tots aquests problemes vinculats a l'origen més primari de la Covid tenen a veure, sense dubte, a l'aparició de virus i bacteris que estaven fins ara confinats en zones tropicals on la desforestació i el contacte amb altres animals que s'han comercialitzat ens han arribat fins a l'home".

Cerrillo també va afegir-hi: "Durant el període de confinament, hem reduït les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que és una obligació vinculada als compromisos internacionals, hem tingut ciutats menys sorolloses i hem vist una renaturalització de la ciutat. Hem vist com fins ara els animals estaven confinats i en el moment que hem estat nosaltres confinats ells ens han guanyat terreny".

El periodista va recalcar que cal reflexionar sobre "com donem una resposta al canvi climàtic i a la degradació ambiental, i a la vegada a aquesta emergència sanitària".

Combatre un "gran exèrcit de desinformadors"

La tasca periodística i divulgadora de Cerrillo, però, troba davant "un gran exèrcit de desinformadors vinculat a interessos particulars". L'autor d'Emergencia climática assegura que "nosaltres tenim interessos a aconseguir un planeta més net i a reduir els plàstics, però hi ha grans empreses del món del plàstic o del sector agroquímic que el que volen és llançar els seus productes".

En aquest sentit explica: "Algú pot pensar que fruit d'una iniciativa ciutadana ben feta i extrapolable podem generar bons comportaments, però aquests bons comportaments d'iniciatives únicament ciutadanes no són suficients. Necessitem lleis, normes, acció política, estudiants que protestin, ONGs, científics i sobretot necessitem l'aliança entre el món de la universitat, el món de les ONG i el món de la comunicació". Cerrillo també considera que "la ciutadania és conscient del canvi climàtic i pot donar-ne exemple, però és molt important aquest vessant d'exigència al polític".

Edicions locals