La pluja es cola en l'homenatge al president Lluís Companys

L'Escola de Música va haver d'acollir la commemoració dels 80 anys de l'afusellament de Companys

Societat

La pluja es cola en l'homenatge al president Lluís Companys
La pluja es cola en l'homenatge al president Lluís Companys

L'auditori de l'Escola Municipal de Música va acollir dijous a la tarda l'acte d'homenatge al president Lluís Companys, en el 80è aniversari del seu afusellament.

Malgrat que estava previst que l'acte es realitzés al parc de La Linera, en un espai exterior, la pluja que va caure just quan havia d'arrencar la commemoració va fer modificar la ubicació fins a l'interior de l'Escola de Música.

Allà a l'auditori, sentint-se com a casa, el director de l'escola musical, Jordi Azagra va interpretar diverses cançons de Lluís Llach al piano, com País petit, Companys, no és això –que va cantar alhora Mari Pujol–i Que tinguem sort. Azagra també va tocar al piano la sardana L'Empordà, amb lletra de Joan Maragall i música composta per Enric Morera

L'homenatge a Companys va estar ple de cultura. A més de música, l'entitat local Niu d'Art hi va posar la part poètica, amb Ramona i Gemma Arimon i Isidre Oller recitant tres poemes dedicats al president: Al president Companys, de Ventura Gassol; Oda al president Companys, de Joan Brossa; Fi de Lluís Companys, de Josep Carner.

Aquest esdeveniment estava organitzat conjuntament per la Taula de la Memòria Històrica de Parets del Vallès i l’Ajuntament i es preveia fer una ofrena institucional davant de l’escultura en record de les  víctimes i represaliats del règim franquista, que finalment es va poder realitzar en acabar l'acte.

Vuit dècades després, l'estat encara no ha demanat perdó per l'assassinat

La commemoració a Companys, com és habitual, va comptar amb els parlaments polítics i de la Taula de la Memòria Històrica. Per part del consistori, va arrencar la regidora de Relacions Institucionals, Montserrat Folguera, qui va lamentar que després de 80 anys "la història es manté en la foscor i en la injustícia", recordant els presos i exiliats polítics que hi ha avui dia.

La primera tinenta d'Alcaldia, Casandra Garcia va destacar que Companys va ser "l'únic president d'Europa escollit democràticament executat durant la Segona Guerra Mundial" i reivindicar que cal recordar any rere any el 15 d'octubre "perquè no es torni a repetir mai més".

El batlle, Jordi Seguer, va criticar que ja han passat 80 anys "sense que l'estat hagi demanat perdó" i sense que s'hagi anul·lat la sentència.

Pel que fa a l'entitat memorialística, la presidenta Maribel Màrquez va asseverar que Companys "es va convertir en una icona de la lluita pels valors universals de la pau, el treball i la justícia".

Edicions locals