Caixabank i el Consell Comarcal acorden el finançament de projectes empresarials a través de microcrèdits

L'entitat bancària destinarà un milió al finançament de microempreses de la comarca, que podran sol·licitar ajuts de fins a 25.000 euros

Economia

La signatura de l'acord, aquest dijous
La signatura de l'acord, aquest dijous

Un milió d’euros en microcrèdits per als autònoms, els emprenedors i les microempreses del Vallès Oriental. Aquest és l’acord que han subscrit aquest dijous el Consell Comarcal i Caixabank per reactivar l’autoocupació, l’emprenedoria i l’activitat empresarial en temps de pandèmia. L’objectiu és reforçar la igualtat d’oportunitats a través d’una línia de finançament que fomenta l’autoocupació i l’emprenedoria entre els col·lectius amb més dificultats, afavorint la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, nous residents, persones amb discapacitat i amb especial atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat.

La mesura, acordada per un any però prorrogable a quatre més, forma part del Pla de Reactivació Econòmica i Social aprovat pel Consell Comarcal i la Taula Vallès Oriental Avança abans de l’estiu per pal·liar els efectes socioeconòmics de la pandèmia, i suposa un ajut per al finançament de microempreses, negocis d'autònoms i projectes d'autoocupació.

Els beneficiaris seran professionals autònoms i microempreses amb menys de deu treballadors i una facturació anual inferior a dos milions d'euros. Els sol·licitants podran optar a microcrèdits per un import màxim de 25.000 euros, finançament màxim fins al 100%, tipus fix del 5,9% sense garantia real, termini amortització 6 anys, carència 6 mesos i fins al 20% del crèdit es pot destinar a circulant. A més, podran accedir-hi persones sense garanties complementàries ni necessitat d’avals. Els ajuts es poden sol·licitar al Consell Comarcal, que derivarà la petició a l’oficina de referència de Caixabank. Per rebre l’ajut, caldrà un pla d'empresa i l'informe favorable de viabilitat del Consell Comarcal.

D’altra banda, Caixabank també posa a disposició una altra línia de finançament destinada a autònoms i microempreses amb la finalitat d’atendre necessitats de circulant derivades de la Covid-19, una línia que compta amb el suport del Fons Europeu d’Inversions. En aquest cas és per a operacions fins al 31 de desembre de 2020, interès fix 3,9, carència d'un any, durada 6 anys i fins al 100% del crèdit es pot destinar a circulant.

Segons Carme Sabrí, directora de banca d’institucions de CaixaBank, l’entitat ha finançat durant els primers nou mesos de l’any 24.764 petits projectes per un import total de 214 milions d'euros, dels quals 83,3 milions s’han destinat a préstecs personals i familiars, 113,4 milions a emprenedors i microempreses, i 17,4 milions a altres finances amb impacte social.

Col·laboració publicoprivada

La signatura del conveni s’ha fet aquest dijous a l’Ajuntament de les Franqueses amb representants del Consell Comarcal, la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA) i Caixabank. Francesc Colomé, president del Consell Comarcal, destacava la col·laboració entre l’administració pública i les entitats privades per fer reeixir els projectes, especialment en moments complicats, i afirmava, adreçant-se a Caixabank, que “ara és moment perquè els bancs tornin a la societat tot el que us hem estat aportant”. Colomé també agraïa la “implicació” de les entitats que formen part de la TVOA.

Jordi Manils, vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis, també agraïla implicació dels agents econòmics i desitjava que “aquest sigui el primer de molts acords que han d’arribar en el futur”. També destacava que la línia de microcrèdits “són una nova eina a disposició del teixit productiu de la comarca”, i afirmava que “avui tots plegats demostrem que som útils a la ciutadania”.

Finalment, Carme Sabrí assegurava que l’acord és una manera molt efectiva d’arribar al territori, de la mà de les entitats locals i comarcals, i confiava que els microcrèdits siguin útils per al finançament de microempreses, emprenedors, autònoms i comerços, especialment en un moment en què els negocis tenen molta necessitat de liquiditat.

Edicions locals