Un rànquing determina els millors clubs vallesans de la dècada

El CF Mollet UE és el millor dels últims deu anys i el CF Parets, tercer

Esports

Francisco Nieto, al bar del camp de futbol de Montornès
Francisco Nieto, al bar del camp de futbol de Montornès

José Luis Rodríguez Beltrán

Francisco Nieto, de 49 anys i veí de Montornès, publicada des de fa una dècada cada inici de temporada un rànquing amb els clubs de futbol del Vallès Oriental, que competeixen en la Federació Catalana de Futbol. La llista és tota una referència per a equips i aficionats del futbol vallesà. El montornesenc ho publica mitjançant la seva pàgina web, que també fa més de deu anys que edita explicant curiositats del futbol o fent seguiment d'esdeveniments.

"Acostumo a esperar a l'octubre o al novembre per publicar perquè agafo les dades oficials de la Federació Catalana de Futbol, només faig la classificació amb equips federats", adverteix Nieto, que ja ha publicat la de la temporada 2020-2021. La llista d'aquesta campanya compta amb els 48 equips federats i per fer el rànquing atorga una puntuació per cada categoria, des de l'equip sènior fins als prebenjamins. La puntuació només suma un màxim de 13 equips, tan sols un sènior i dos equips de base per categoria, des de juvenil fins a prebenjamí. Tot això, va començar arran una consulta amb la Federació Catalana de Futbol: "Vaig començar a fer-ho perquè quan el meu fill era petit, volia saber el nivell dels equips. Mai es pot valorar la feina dels directius i entrenadors, que és moltíssima, però vaig pensar que potser hi ha equips petits que fan molt bona feina", explica l'estudiós.

Des d'aleshores, la seva classificació és seguida per milers d'aficionats i, fins i tot, elabora una classificació de la comarca d'Osona i del futbol base català. "Des del 2009 he acumulat uns 10 milions de visites al web, el millor any va ser el 2016 amb 1,6 milions de visites", diu.

El CF Mollet UE, el millor des de fa deu anys

La classificació de Francisco Nieto té el rànquing per temporades i l'històric des que va començar fa una dècada al futbol vallesà. En el curs 2020-2021, el líder és l'EC Granollers, mentre que en l'històric, el millor és el CF Mollet UE. Des de fa tres campanyes, l'ECG lidera el rànquing per cursos, però segueix guanyant l'històric el Mollet amb 4.815 punts i un marge de 225 amb els granollerins. "Des de fa tres temporades el Granollers està escurçant la diferència en l'històric perquè l'ECG va pujar a la Tercera Divisió·, analitza Nieto, que remarca la feina dels darrers anys del CF Parets: "ha pujat moltíssim i és que des de fa tres temporades ocupa el tercer lloc del rànquing per temporada, traient del podi al Cardedeu. En l'històric acumula 3.445 punts, al tercer lloc, tan sols 5 punts més que el Cardedeu, quart". El top-5 del rànquing històric és per les Franqueses (2.875), curiosament, els cinc clubs han trepitjat amb els seus sèniors, en els darrers anys, la Primera Catalana, com a mínim.

Més clubs baixvallesans

Al rànquing històric, hi ha altres clubs baixvallesans amb el 10è lloc de la Molletense (2.210); el 13è, del Martorelles (2.105); el 19è, del Montornès (1.650); el 20è, del Montmeló (1.650); el 24è de la llagosta (1.510); el 28è, del Sant Fost (1.465); el 30è, de la Lourdes (1.360); i el 38è, del Montornés Norte (215). 

Edicions locals