Entitats ecologistes de la conca del Besòs reclamen un acord social per frenar-ne la contaminació

L'Àgora dels Moviments Sociambientals denuncia "greus problemes de sanejament" de l'aigua

Societat

| Aj. Montmeló

ACN

Una quarantena d'entitats ecologistes de la conca del Besòs insten l'estat espanyol, la Generalitat i els ajuntaments d'aquest territori a impulsar un gran acord social que preservi el riu i en freni la contaminació.

El col·lectiu s'ha reunit recentment com a Àgora dels Moviments Sociambientals, des de la qual han aprovat una declaració on denuncien que el Besòs pateix "greus problemes de sanejament" alhora que lamenten que els ecosistemes associats al riu es troben en procés de "degradació". Les entitats assenyalen que la construcció "massiva" a l'entorn del Besòs i el Llobregat des de finals dels 70 i fins a dia d'avui ha superat la capacitat sanejadora de les infraestructures de l'AMB.
Asseguren que les deficiències de les depuradores s'accentuen els dies de pluja, amb abocament d'aigües fecals sense tractar. A banda dels problemes en la canalització de l'aigua procedent del clavegueram, des de l'Àgora adverteixen que s'estan contaminant els aqüífers amb purins, pesticides i fertilitzants, i assenyalen directament grans indústries com la Central Tèrmica d'Endesa o la incineradora TERSA.

El col·lectiu reclama a totes les administracions que prenguin mesures per revertir aquesta situació. Per exemple, volen que s'aprovi una moratòria urbanística per aturar noves construccions d'habitatges que farien créixer la població de la zona i, de retruc, l'ús de la xarxa de clavegueram. "L'única actuació acceptable és la renaturalització de la conca del Besòs", insisteixen a través del document consensuat aquest cap de setmana entre totes les entitats i fet públic ara amb motiu del Dia Mundial del Sanejament de l'Aigua.

Finalment, el col·lectiu anuncia l’inici d’un procés amb els grups socioambientals de la Conca del Llobregat per celebrar un Parlament Ciutadà Metropolità "com a eina d’incidència metropolitana". La intenció és que serveixi per validar propostes que instin les administracions competents a prendre les mesures necessàries a favor de la regeneració ambiental i ecològica de les conques del Besòs i del Llobregat.

Edicions locals