Joan Soto, amb una deficiència visual, d'expedició al Nepal a la primavera del 2021

L'alpinista paretà guanya el Premi Inclusiu de l'Esport Català, que impulsen la Generalitat i Onat Foundation

Esports

Joan Soto, amb una deficiència visual, d'expedició al Nepal a la primavera del 2021
Joan Soto, amb una deficiència visual, d'expedició al Nepal a la primavera del 2021

José Luis Rodríguez Beltrán

El paretà Joan Soto, de 53 anys i membre del Centre Excursionista de Parets, vol completar a la primavera del 2021 una expedició al Nepal fent un trekking i, posteriorment, pujar al cim del Lobuche, de 6.120 metres. El repte ja de per si és exigent, però es converteix en majúscul si es té en compte la discapacitat visual de Soto. Des del 2006 ha anat perdent progressivament la visió, fins quedar-se amb un 15% de la capacitat total.

El paretà ha batejat el repte esportiu, amb el nom On jo no hi veig, puja el meu cor, que ha estat guardonat com a Premi Inclusiu de l'Esport Català 2020, que impulsen la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i Onat Foundation, del paretà Sergi Mingote. "Serà un gran ajut perquè requereix, a banda de la preparació, d'una inversió econòmica. No només en el viatge, també al material que és necessari", diu Soto, que se sent preparat per fer el repte: "Aquests mesos m'estic preparant i he pujat a pics emblemàtics de Catalunya com és l'Aneto o la Pica d'Estats. Això sí, sempre amb la supervisió d'una persona que em fa de guia i fent controls estrictes per no posar-nos en perill".

Soto continua vinculat així amb l'esport. Fa un anys va ser doble campió d'Espanya i subcampió de Catalunya, en bicicleta tàndem amb Sergi Mingote. "Vaig rebre el suport de molts companys, entre aquests Sergi Mingote, com a company de títols, o Carles Mercaeder", recorda Soto.

Edicions locals