Casandra Garcia, durant el ple de la moció de censura: 'No esperàvem haver de presentar-la, però ens han obligat'

Jordi Seguer ha lamentat que "quan algú recorre a l'atac personal és perquè no té arguments polítics"

Política

Casandra Garcia: 'No esperàvem haver de presentar la moció, però ens han obligat'
Casandra Garcia: 'No esperàvem haver de presentar la moció, però ens han obligat'

Parets del VallèsSergio Carrillo

"No volem fer cap retret ni mirar enrere", deia aquest migdia en el ple de la moció de censura un Francesc Juzgado que ja assaboria novament l'Alcaldia que es concretaria uns minuts més tard. "Cap retret pels que han estat companys de viatge fins fa pocs dies", ha dit més tard qui aleshores encara era alcalde, Jordi Seguer. Però els punyals –molts d'ells de caràcter personal més que no pas polític– han sortit de boca de gairebé tots els regidors que hi han intervingut.

Els socialistes han estat probablement els més moderats, conscients que no són el principal focus de crítiques. Malgrat això, el candidat a l'Alcaldia sí que ha assenyalat que el govern "no funcionava" i que calia "donar sortida i solucions a l'estancament que pateix el poble, sense pressupostos, ni ajuts pels damnificats per la pandèmia de la Covid-19".

El seu discurs ha prosseguit amb un agraïment cap a Sumem per haver presentat la moció, sent "responsables, valents i conseqüents" i amb el compromís de treballar per "un projecte d'esquerres i progressista, de present i de futur; un projecte il·lusionant que té com a prioritat les persones i el poble".

L'estesa de mà cap a la resta de partits l'han reiterat tant ell com el portaveu del PSC, Antonio Fernández, qui espera "que facin una oposició tan constructiva com la que hem fet nosaltres fins ara".

Una de les grans protagonistes del dia era Casandra Garcia, portaveu de Sumem Esquerres a Parets, després de deixar l'autoanomenat Govern Plural per passar a governar amb el PSC. Durant dies, Ara Parets ERC, Parets per la República i diversos col·lectius que els hi han donat suport han demanat i fins i tot exigit que Sumem donés explicacions a la seva decisió.

D'entrada, Garcia no s'hi ha volgut mullar gaire, apuntant que "la llista de les causes és llarga i no és aquí ni el lloc ni el moment de fer sang". Però posteriorment s'ha deixat anar mencionant-ne alguna: "La confiança en aquest govern es trenca quan t'assabentes a pilota passada que s'ha contractat un coordinador d'esports que anava a la llista d'ERC i que t'ho han colat literalment en una junta de govern. El punt 4 del nostre acord especificava que les modificacions de personal haurien de consensuar-se en les reunions de govern. Sembla que això només era per les regidories de Sumem".

El seu discurs, a més, ha tornat a centrar-se en el ja exalcalde Jordi Seguer: "L'alcalde sap quins són els motius que ens porten aquí. La gent volia un canvi on els ciutadans estiguessin al centre de totes les polítiques, de totes les decisions i de totes les preocupacions. Per això vam decidir donar l'alcaldia a ERC, però aquest gest evidentment que no era un xec en blanc".

També ha negat taxativament que hi hagi cap interés personal en la formació del nou govern i ha assegurat que "la moció no ha estat a canvi de res, ni d'àrees, ni d'alcaldia, ni de dedicacions, ni de major quota de poder".

Per últim, ha asseverat que han intentat "de tot cor que aquest govern que ara caurà funcionés" i que n'han parlat i s'han reunit "incomptables" vegades, "però era com parlar amb una paret. S'arribava a un pacte dilluns, i dimarts ja era paper mullat. Les respostes eren sí a tot, i després feien el que volien". Amb tot, ha lamentat que "aquesta moció és una constatació de la fallida d'un projecte que començava amb molta il·lusió, però que s'ha trobat amb un element inesperat: considerem que l'alcalde està incapacitat per governar".

"Quan algú recorre a l'atac personal és perquè no té arguments polítics"

L'exalcalde republicà Jordi Seguer ha arrencat dient que no respondrà "l'allau de crítiques cap a la meva persona per part de Sumem" i afirmant que "quan algú recorre a l'atac personal és perquè no té arguments polítics".

Malgrat les crítiques rebudes, ell ha assegurat: "Volia ser l'alcalde de tots i totes i m'he esforçat per a aconseguir-ho, amb encerts i errors. M'he dedicat a treballar incansablement, buscant els consensos necessaris i l'interès general de la població, fugint dels interessos personals i de les velles polítiques opaques de sempre".

D'altra banda, s'ha mostrat disponible per treballar "en tots aquells projectes de municipi" i ha destacat que faran al PSC "un traspàs exhaustiu de totes les actuacions que hi ha pendents en totes les regidories que ha gestionat Ara Parets ERC". De fet, fa 19 mesos Seguer va criticar la manca de traspàs per part del PSC quan ell va entrar a l'Alcaldia.

La portaveu d'ERC, Kènia Domènech, per la seva banda, ha preguntat a Sumem: "Ens han enganyat durant tots aquests mesos, quan negociàvem el pressupost, i alhora negociaven una moció de censura? Per què ens van fer creure que arribàvem a un preacord de pressupostos quatre dies abans d'aquesta moció de censura? Per què van presentar un pla de mandat, si no es creien aquest mandat?".

Del partit encapçalat per Casandra Garcia, també ha dit: "Sumem deixa perdre aquesta oportunitat de canvi després de 36 anys i exigim saber quins són els motius veritables. Ens dona la sensació que els hi anava millor buscar-se una cambra al cortijo, al preu que fos i sense excusa. Heu tingut quinze dies per sortir a defensar aquest pacte del cortijo i no heu sigut capaços de fer-ho".

Per part de l'altre partit que avui ha deixat el govern, Neus Jordà (Parets per la República) ha seguit carregant contra Sumem: "La il·lusió i la motivació del canvi a Parets ens va cegar. Quan vam negociar les condicions per crear aquest govern, i Sumem no va aportar cap proposta per a Parets, sinó que només va negociar cartipàs i sous, hauríem d'haver sospitat. Potser quan l'única preocupació era quin paper protagonista tindria la seva portaveu i a quantes fotos i portades sortiria, ens n'hauríem d'haver adonat".

Jordà ha definit aquesta moció com "l'atemptat més dur contra la democràcia perpetrat mai a Parets" i ha lamentat que "de Sumem n'esperàvem molt més".

Ciutadans proposava ajornar el ple

El darrer a intervenir ha estat Manuel Losada, qui s'ha abstingut en la votació, i qui ha explicat que en la darrera junta de portaveus de dijous passat va proposar "que la moció fos retirada i es presentés quan el nivell de morts per la Covid fos molt baix o nul", però la seva petició no va prosperar.

Si bé és el partit que queda fora dels moviments a l'equip de govern, Losada ha rebutjat totalment aquesta moció, de la qual ha dit que està pensada "per repartir cadires de poder i euros".

Irònicament també ha agraït que ni Sumem ni PSC hagin comptat amb el partit taronja "per a aquest repartiment de quotes de poder. Ja sabien la nostra resposta i mai participarem en aquest mercadeig".

Per últim, ha conclòs dient que "amb aquesta jugada Sumem i PSC han quedat retractats davant la ciutadania. En política, igual que a la vida, no tot s'hi val".

Edicions locals