La Fiscalia veu delicte mediambiental en l'incendi de la planta de Montornès que va provocar els abocaments tòxics al Besòs

El Jutjat de Granollers ha admès la querella interposada per la Fiscalia de Medi Ambient contra Ditecsa

Societat

| Eduard Batlles

Laura Ortiz

El jutjat de Granollers ha admès la querella que la Fiscalia de Medi Ambient ha presentat contra l'empresa DSM S.L. (Ditecsa) de Montornès per l'incendi de desembre de 2019, que va provocar abocaments tòxics al riu Besòs.

Després que el passat novembre els Mossos tanquessin la investigació sobre el succés, la Fiscalia ha presentat querella criminal per la presumpta comissió d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i per un delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna.

La Fiscalia s'ha querellat contra l'empresa DSM S.L. i també contra l'aleshores director general, el delegat de la firma a Catalunya i responsable dels residus d’aquella entitat des de l’any 2017, i el responsable de la producció i cap de la planta industrial de Montornés.

En el seu escrit, la Fiscalia exposa com en els darrers anys, l'empresa havia anat incrementant la producció i apunta que "els querellats eren conscients que aquell progressiu increment de la producció de dissolvent reciclat i l’activitat de CRT, que implicaven un important acopi de residus tòxics i perillosos en les instal·lacions de Montornés del Vallès, no es realitzava de manera correcta i respectant la normativa administrativa ambiental sobre gestió de residus i de productes perillosos".

La Fiscalia relata quines haurien estat les causes de l'incendi d'aquell 11 de desembre de 2019. En concret, un treballador del torn de nit va fer la seva tasca habitual consistent en mesclar dissolvents o residus, sense, segons la Fiscalia, tenir la formació adequada per fer aquest tipus de tasques i "sense conèixer quines substàncies es barrejaven dins d’un bidó de 200 litres que, per altra banda, contenia restes d’una altra substància que no es sabia". Dins d’aquell bidó, "es va iniciar un procés de reacció exotèrmica i, quan estava dipositat juntament amb altres bidons de 200 litres que s’havien omplert aquella nit de la mateixa manera per anar desprès al reactor de la destil·lació, va començar a treure fum cap a les 7 del matí". Aquell bidó va ser l'inici de l'incendi que va cremar gran part de l'empresa i que va provocar els vessaments al Besòs.

Segons la Fiscalia, aquests vessaments van provocar efectes nefastos mediambientals i va suposar "un desastre ecològic de la major magnitud dels que es recorden darrerament a tot el territori espanyol".
 

Edicions locals